Aforizma-Petraq Pali


1

Dashuria është si deti

Që dallgët kurrë s’ndalon

Ndërsa largësia…

Çdo ditë shpirtin m’varos.

pjp

.

2

Gurra e popullit nuk shteron

Dhe shpirti kurrë s’vdes

Shijoja jetës ëmbëlistë

Sa i gjallë të jesh !

pjp

3

Më ç’mëndi largësia

Dhe më varos së gjalli

Kam humbur nocionin

E “magjisë” djallit !

pjp

4

Po të ma ndjeni zëmrën

Ajo punon ç’regullisht,

Më postoni një fjalë të ëmbël

Se u dua marëzisht !

pjp

5

Aforizmat janë gjini letrare

Morali I tyre kurrë s’ka kufi

Fjala e tyre është kungim

Kur brënda tyre ka dashuri !

pjp

.

6

E shkruara ngelet thonë Latinët

Për dashurinë thonë më shumë

Ajo të rrëmben e të varos shpirtin

Kur e vlereson dhe nuk fle dot gjume.

pjp

7

Si i miri dhe i ligu

Të vdekshëm janë

Dashuria e sinqertë

I ngjall shpirtrat tanë.

pjp

8

Në natën e tretë

Thonë se u shkrua fati

Nëpër udhët e jetës

Shkel permbi mëkat !

pjp

9

Syve jepua dritën

Zëmrës dërgoja gjakun

Shpirtit kënaqësinë

Dashurisë merakun !

pjp

10

Hidhërimi e mundi burrin

Dhe shpirtin j’a t’kuri avash

Dashuria zhuriti dhe gurin

Të flesh i qetë n’parajs’ !

pjp

11

Gjithsesi do vijë një ditë

Kur në “xhenet” do më shkojë shpirti !

Jam i ndërgjegjshëm dhe vetë

Si “rrebel” i Jezu krishtit !

pjp

11

Gjithë jetën dashuroni

Dhuroni mall e zjarrm

Ka të ndodhë të “përvëloni”

Zoti t’a bëftë hallall !

pjp

.

12

Kur shpirtin zhuritur e ke

Nostalgjia të sëmur

As vari se tret amanetin

Je kthyer i tëri në gur !.

pjp

13

Dhe kur bomba të pëlcasë

Edhe lufta të fillojë

Dashurinë mbroje, e ruaj

Brënda gjirit në kufomë.

pjp

14

Mbaje misterin në gji

Dashurinë intimitetin

Zhurit, zëmrën edhe shpirtin,

Çdo dëshirë falja Partnerit.

pjp

14

Merja jetës ëmbëlsitë

Sa të mundesh mos nguro

Shijo gjithë dashurinë

Ji Kristal mos “tradhëto”:

pjp

15

Se jeta e shkurtër është

Më shumë dhimbje edhe lot

Dhe në jetën e përtejme

Je zhgënjyer fare kot !

pjp

15

Dhe sikur te mos degjojë

As zoti as Perendia

Vetë shpirti do gjykojë

Ç’është vlera dashuria !

pjp

16

Dhuroni lule trëndafila

Shprehni dhe fjalë të arta

E qetoni shpirtin Tuaj

Para Zotit si kungata..!

pjp

17

Nga shpirti Ju përshëndes,

Ju që dini t’respektoni…

Por në qoftë se dhe vdes

Mos haroni më kujtoni..!

pjp

18

Mbaj ne duar dy trendafila

Nje per vete nje per Ty

Megjithse gishtat nga gjembat gjak kullojne

Pa dhembje ska si te kete dashuri.

19

Te gjithe sa kane lidhje “jashtemartesore”

Ne ndergjegje e dine se bejne “Tradheti”

Dhe sa here u jepet rasti

E perserisin me me pasion e dashuri.

20

Kushdo qe haron miqesine

E dores qe e ndihmon

Ne shpirt mban ligesine

E mosmirenjohesit “klloun”