Afresku:” Engjëlli i shfaqet Zakarias”  i Domenico Ghirlandaio 


Afresku Engjëlli i shfaqet Zakarias  i Domenico Ghirlandaio 

Afresk

Përmasat: (rreth 330 × 450 cm)

 Viti – 1486-1494

Vendodhja:Kisha e Santa Maria Novella në Firence.

Autori:Domenico Ghirlandaio 1449 – 1494

Përmbajtja

Prifti i vjetër Zakaria (Zakaria) është duke kryer detyrat e tij në tempull kur papritmas engjëlli Gabriel shfaqet pranë tij. Gabrieli i thotë Zakarias se së shpejti do të bëhet baba i një djali që duhet të quhet Gjon. Plaku kërkon një shenjë pasi e ka të vështirë ta besojë engjëllin. Më pas Xhibrili i thotë se nuk do të jetë në gjendje të flasë derisa të lindë djali i tij. Kur ai largohet nga tempulli, Zakaria me të vërtetë është goditur memec.

Ghirlandaio e ktheu tempullin hebre në një kishë tipike të Rilindjes. Shumë figura janë përfaqësues të qeverisë së Firences ose të familjes Tornabuoni. Pozicioni i çuditshëm i dy grupeve të përparme sugjeron që qeveria dhe familja donin më shumë njerëz në pikturë sesa mund të trajtonte Ghirlandaio siç duhet.

Ky afresk është pjesë e serisë Ghirlandaio e bërë në kishën e familjes Tornabuoni në kishën e Santa Maria Novella në Firence. Të gjitha veprat në këtë seri kanë të bëjnë me jetën e Gjon Pagëzorit.

About Post Author