Agim Xh. Dëshnica:Poezi Klasike


           Poezi    Klasike                                                            

Nga Agim Xh. Dëshnica                                                         

Poetët  klasikë kinezë të epokës Tan e viteve-600-700,  në përgjithësi poezitë e tyre i shkruanin  me strofa dyvargjëshe, ku rima mungon, por ritmi, ndihet qartë në çdo krijim. Aso kohe për nga frymëzimi poetik poezia klasike kineze  arriti  nivel të lartë.

Poetët e saj  më  në zë,   ishin  Li Bo, Du Fu, Bao Cju, Van Vej, Van Ci etj.

LI BO   (701-762)

 

 

     PI NË VETMI

Mes lulesh vendosa poçen,

Kur nata ish e qetë.

Dhe shtruar nisa të pi verë

Pa mik i mbeturshkretë.

Tëpinimbashkë i thirrahënës,

Nëorëtëmirëpërmbidhe,

I çovafjalëhijessime

E tok u bëmëtre.

A mundettëpijëhëna,

Pyesunëpërnjëçast,

Dhehijaime, qës’mëndahet

E shpeshmëqepet pas?

Me hënën, hijen pa nguruar,

Nënatën me qeti,

Gjersatëvijësërishpranvera

Tëpinimrashënëujdi.

Iamorakëngës, pas avazit,

Lëkundejhënë e artë.                   

Kërcej, kërcendhehijaime

Pa zhurmë dhe e gjatë.

Gëzuam çakërqejf, të tre,

U dehëm për bukuri.  

E pasi paq u pimë u ndamë

Gjithkushnë fat tëtij.

I mbeturvetëmprapë,

Mëduhettëendemnëpërjetë.

Gjersatëshihemindëryje,

Te Kashtë e Kumtrit vetë.

    POEZI

Në majë  të  malit, kaloj natën

Në tempullin e mbetur shkretë.

 Po të zgjas pak krahun, yjet e shdritur

Mundt’i kap me duar.

Kam frikë të flas, me zë të lartë.

Me fjalët e dheut 

Banorëve të qiellit,  

Nuk guxoj t’ua prish  qetësinë.

.

DU FU (712- 770)

NË NATËN 

PRANVERORE 

KUJTOJ POETIN  LI BO.

O Li Bo!

Përpoezitë plot bukuri,

Dhemendimin

Tëndtëlirë.

Drejtdiellitvështroj,

Pranveralulëzon.

TyatjelargnëJug,

Brenga mos të mundon?

Kur vallë, unë e ti,

Me poçet plot me verë,

Do tëulemitëflasim

Vetëmpërpoezinë ?

ERA E VJESHTËS

Era e vjeshtës

Fryn-fryn me furi.

Me bëmat  embrapshta

Ianisipamëshirë

Iusulkolibessime,

Tri mbulesa me kallama,

I rrëmbeunëçati

Dhengarëndesa

Dy i lëshoimatanëlumit

I përhapishkurreve.

Disafluturuan

Pellgjeve e gardheve.

Njëtjetër,

E vërvitilart-lart.

Dheçatia u hap e ra

Ashkël, copë  e fije.

Çunatçamarrokë

Ngafshatratfqinj

Qeshin e tallen

Me mua plakun

E posi vjedhës,

Në mes të ditës

Togje kallamash,

Tërhoqën zvarrë- zvarrë

I fshehën  skutave

Diku thellë  në pyll.

 Më në fund, u mburrën

Se, ishin trima.

M’u  tha gryka ,

M’u mpi gjuha.

Çamarrokëve,

S‘iu bërtita më.

Tashti me shkop

Të pleqërisë, çalë–çalë

I topitur në dritare

Ndalem prapë e rri

Era heshti

Në hapësirë mbi dhe.

Retë e zeza sterrë,

Vrik, u shfaqën lart.

Kupë e qiellit

U mbulua anembanë.

Në atë muzg të zymtë,

Nuk shihet më asgjë.

Shtrihem nën jorgan,

Në qetësi.

Veçse, mua plakun,

Nuk më ngroh aspak.

O bir! Në ëndërr, kruspull

Duke u rrotulluar,

E zhvata, sa gjatë e gjerë,

Shumë kohë më parë,

Ja, edhe shiu

Nisi e zhaurin,

Shtratin tim.

Ma lagu krejt

Ujërat rrjedhin

Çurk në kthina,

Shiu -rrebesh ,

Bie e nuk pushon.

Unë i gjori

 I sëmurë,

I pangrënë,

E pa gjumë

Si mundem natën ta kaloj

Deri nesër në mëngjes?

Oh! Sikur,

Të ndërtohej një shtëpi

 E nën çatinë e saj 

Madhështore,

Të ishin plot

Një milion kthina

Për të varfërit

Nga fati mbrapsht të fyer.

Një shtëpi e madhe

Të  mos trembej

As nga era,

As nga shiu

E si mal i lartë

Të ish e fortë.

Ah! Sikur,

Të arrija atë ditë

Dhe të mundja

 Ta shihja i lumuruar.

Atëherë le të shembej

Vatra ime nën oxhak.

Nga e ftohta le të ngrija

Veç të ndodhte vërtet ashtu.