Ajo që nuk e besuam kurrë-Llesh Gjoka


Eh, si jemi zalisur kësaj moshe uloke,

zvetënimit të shpirtit si shpërblim i pistë

kur magjistarët qesëndisin pa

gajle udhës së fatit tonë.

Dhe sypamja jonë nuk e kapërcen më gardhin

e fqinjit tonë në hasmëri.

Veshët na kapin tek – tuk ca lehje qeni

te kulla e vjetër, ku fryn era furí.

Hapaçalas zhvendosemi përgjatë një shtegu të ngushtë

aty te një pemë e tharë

majë gurit curr pa emër

te një djerrinë me bimë gjëmbaçe ku kullosin gomerët.

Ajo është prona jonë e fundit

që trashëguam për së gjalli

para se të shndërrohemi në mumje të përjetshme

para se fletët e portës së hekurt të mbyllen me kërcëllimë.

Jemi për çudi gjallë brenda një sarkofagu vetëvuajtës

me oksigjen të kufizuar ku frymëmarrja topitet

gjithashtu lëvizja bëhet me gjymtyrë të penguara në skiç

sepse rruga s’duhej të ishte aq e gjatë pa një fund

pa një kontogramë përmbyllëse me një hiç.

Na duhet një veshje prej amianti që na mbron nga zjarri

sepse jemi edhe ne një pemë e thatë

sepse mund të digjemi

në vend të urëve prej druri nga pylli

dhe pastaj të ketë një urnë me hirin tonë.

Mbase dikush më vonë mund të eksplorojë

arketipin tonë prej shekujsh fosilizuar.

Jemi këtu një histori e mbyllur, në bumerang

një rrotë e ndryshkur që duhet të ndalojë së ecuri

pasi ajo energji e saj e pakët kinetike

do të shndërrohet në nxehtësi fizike për tokën.

Dhe aty post mortum do të shkrihet gjithçka

aliazh mishi, kockash, gjaku dhe fryme.

Në Ahiret lutjet tona do të bëhen hiri i përjetësisë

një piramidë prej avulli nga frymëmarrja jonë e fundit

e mbetur pezull si fjalë perëndish

Dhe kafshimet e gjarpërinjve

velenë më nuk do t’i ndjejmë

ose do t’i ndjejmë aq sa ndjen një mumje

aq sa ndjen një gur i shndërruar në Santa Croce.