Algol, Ylli Demon i Perseut


Bruce McClure

Pse është Algol ylli Demon?

Cili është ylli më i frikshëm në qiell? Nëse do të ishit një nga vëzhguesit e hershëm të yjeve, mund të kishit zgjedhur Algol në yjësinë Perseus . Kjo është ndoshta arsyeja pse astronomët e hershëm e quajtën Algol Ylli Demon . Të dridhura!

Kur shikoni Algol, nuk duket më i frikshëm se çdo yll tjetër. Por në qiell, lidhet me një përbindësh të frikshëm mitik – Gorgon, Medusa – i cili kishte gjarpërinj për flokë. Legjenda tha se pamja e saj ishte aq e frikshme sa që nëse dikush e shikonte do të kthehej në gur.

Ylli Algol e ka marrë emrin nga një fjalë arabe që do të thotë Koka e Demonit ose fjalë për fjalë vampiri . Dhe për më tepër, ajo përfaqëson kokën e tmerrshme gjarpri të përbindëshit Medusa.

Perseus ishte një hero i madh që shpesh përshkruhej i hipur mbi Pegasus, Kalin Fluturues. Në mitologjinë e qiejve, Perseus vrau Medusën. Më pas, ai përdori kokën e Meduzës në avantazhin e tij, duke ia treguar Cetusit përbindëshit të detit për ta kthyer në gur. Pra, ndoshta të lashtët e lidhnin shkëlqimin e ndryshueshëm të këtij ylli me syrin e keq, që bën syrin e Medusës.

Algol është një yll i ndryshueshëm

Duke shkelur syrin? Po. Në fakt, Algol është një yll i njohur i ndryshueshëm, i cili rritet dhe zbehet në shkëlqim.

Vëzhguesit e hershëm të yjeve me siguri dinin për ndryshimin e shkëlqimit të tij. Kjo ndoshta i bëri ata të emëronin yllin me sjellje të çuditshme në qiell për një demon mitologjik.

Ka shumë yje të ndryshueshëm të njohur nëpër qiej, por Algol mund të jetë më i famshmi nga të gjithë. Ylli Demon shkëlqen dhe zbehet me rregullsinë e orës. Përfundon një cikël për dy ditë, 20 orë e 49 minuta. Plus, ju mund ta shikoni të gjithë ciklin e tij vetëm me syrin tuaj.

Variacioni i Algol është i lehtë për t’u vëzhguar. Në rastin më të shndritshëm, Algol shkëlqen rreth tre herë më shumë sesa në rastin më të dobët. Kur arrin shkëlqimin maksimal, Algol përputhet me shkëlqimin e yllit të afërt me magnitudë të dytë Almach . Minimumi, prodhimi i dritës së Algol zbehet në atë të yllit Epsilon Persei.

Astronomia e ditëve moderne ka zbuluar sekretin e ndryshimeve të humorit të Algolit. Është një yll binar që eklipson . Ky lloj binar është i përbërë nga dy yje, ku secili yll rrotullohet rreth tjetrit. Nga Toka, ne shohim rrafshin orbital të këtij ylli binar pothuajse saktësisht buzë-në. Prandaj, kur zbehja e dy yjeve lëkundet përballë yllit më të ndritshëm, ne shohim Algol në shkëlqimin minimal.

Si të gjeni Algol yllin Demon

Ylli Demon është i lehtë për tu gjetur. Grafiku ynë i qiellit tregon qiellin verilindor për mbrëmjet e vjeshtës, veçanërisht rreth Halloween.

Konstelacioni i dukshëm në formë W ose M Cassiopeia ju mundëson të hipni në Perseus . Shikoni poshtë Cassiopeia-s drejt horizontit për të dalluar formën e varur të akullit të Perseut. Në të djathtë të akullit është Algol. Në gjerësinë e mesme veriore, Ylli Demon shfaqet për të paktën një pjesë të natës gjatë gjithë vitit. Por shihet më mirë në qiellin e mbrëmjes nga vjeshta në pranverë. Është e dukshme në qiellin verilindor në vjeshtë, shkëlqen lart në dimër, pastaj lëkundet në qiellin veriperëndimor në pranverë.

Perseu dhe Medusa nga Uranografia nga Johannes Hevelius. 

Përfundimi: Algol ka pseudonimin Ylli Demon sepse përfaqëson kokën e Medusa. Ky yll i ndryshueshëm ndoshta i ka intriguar të lashtët me sjelljen e tij luhatëse.

About Post Author