Anija kozmike Lucy do të eksplorojë asteroidët trojan


1,

 Lucy anija – emrin për një skelet të famshme fosilizuar gjetur në 1974 në Afrikë – është e vendosur për të nisur nga Cape Canaveral, Florida, të shtunën, 16 tetor 2021. Me ndihmën e tri arsistime graviteti nga Toka, Lucy do të udhëtojë gati 4 miliard milje (6 miliardë km) në 12 vjet, duke eksploruar një asteroid në brezin  kryesor të asteroideve  dhe shtatë  asteoride te Trojes te Jupiterit . Trojanët lëvizin në orbitën e Jupiterit rreth diellit dhe nuk janë eksploruar kurrë më parë. Dhe shkencëtarët i shohin ato si fosile që kanë mbetur nga formimi i sistemit diellor.

2,

Paraardhësi ynë i fosilizuar i quajtur Lucy daton rreth 3.2 milion vjet më parë. Skeleti i fosilit Lucy siguroi një pasqyrë unike të evolucionit njerëzor. Në mënyrë të ngjashme, misioni hapësinor Lucy me shpresë do të japë një pasqyrë në evolucionin e sistemit tonë diellor. AstronomiHal Levison   i Institutit të Kërkimeve Jugperëndimore (SwRI) në Boulder, Colorado, udhëheq misionin Lucy. Ai foli për udhëtimin e Lucy në Trojans të Jupiterit dhe për mënyrën sesi misioni mori emrin e tij:

Asteroidet e Trojës janë mbetur nga ditët e para të sistemit tonë diellor, në mënyrë efektive fosile të procesit të formimit të planetit. Ato mbajnë të dhëna vitale për të deshifruar historinë e sistemit tonë diellor. Anija kozmike Lucy, si fosili i stërgjyshit njerëzor për të cilin është emëruar, do të revolucionarizojë të kuptuarit e origjinës sonë.

Udhëtimi i Lucy prej 4 miliardë kilometrash do ta çojë atë në orbitën e Jupiterit dhe fushën e asteroidëve të Trojës, pastaj do të kthehet drejt Tokës për ndihma të gravitetit tri herë. Kjo do të jetë hera e parë që një anije kozmike është kthyer ndonjëherë në afërsi të Tokës nga sistemi i jashtëm diellor.

Synimi: asteroidet trojan

Asteroidet trojan janë një grup unik i trupave shkëmbor. Të mbetur nga formimi i sistemit diellor, ata rrotullohen rreth diellit në të dy anët e Jupiterit. Asnjë anije kozmike nuk e ka eksploruar më parë këtë koleksion të fosileve të sistemit diellor. Graviteti i Jupiterit i kap këto asteroidë në dy tufa në orbitën e tij, me disa përpara planetit dhe disa prapa.

Zëvendës hetuesi kryesor  Cathy Olkin  tha:

Aftësia e Lucy për të fluturuar nga kaq shumë objektiva do të thotë që ne jo vetëm që do të bëjmë shikimin e parë nga afër të kësaj popullsie të pashkelur, por gjithashtu do të jemi në gjendje të studiojmë pse këto asteroide duken kaq të ndryshëm. Misioni do të japë një vështrim të pakrahasueshëm në formimin e sistemit tonë diellor, duke na ndihmuar të kuptojmë evolucionin e sistemit planetar në tërësi.

Nisja e anijes kozmike Lucy

Anëtarët e ekipit për misionin Lucy kanë kaluar javë në Qendrën Hapësinore Kennedy të NASA -s duke u përgatitur dhe praktikuar për lëshimin. Levison tha se anija kozmike është gati, duke e laboruar:

Nisja e një anije kozmike është pothuajse si të dërgosh një fëmijë në kolegj. Ju keni bërë gjithçka që mundeni për t’i bërë ata gati për atë hap tjetër të madh më vete. Lucy është gati të fluturojë.

Përpjekja e parë e Lucy-t për lansim do të jetë në orën 5:34 të mëngjesit EDT (09:34 UTC ) të Shtunën, 16 Tetor. Ekipi do të regjistrohet në 1 të mëngjesit (05:00 UTC) për të filluar mbarimin e numërimit të plotë të nisjes. procedurat. Nëse moti ose rrethana të tjera vonojnë nisjen e 16 tetorit, një dritare lansimi 23-ditore do t’i japë ekipit mundësi shtesë për të dërguar Lucy në udhëtimin e saj.

Marre nga Earthsky.org

About Post Author