Apolonia-Monumenti i Agonothetes


Monumenti i Agonothetes

Ky monument zbukuroi qendrën e qytetit. Struktura kishte formën e një gjysmërrethi dhe shërbeu si një vend takimi për këshillin e qytetit – Bule.

Pjesa e përparme e strukturës është dekoruar në një mënyrë të veçantë: ka 6 shtylla të kurorëzuara të stilit korintik. Një mbishkrim që daton nga mesi i shekullit II pas Krishtit thotë se ndërtesa është ndërtuar nga zyrtarë të lartë të qytetit.

Në ditën e inaugurimit në qytet u organizua një shfaqje me pjesëmarrjen e 25 palëve gladiatorësh.

Në anën perëndimore, turistët mund të shohin rrënojat e tempullit të vogël të Artemidës (Diana). Në anën lindore ka një rrugë që kalon nën një hark triumfal. Në anën e kundërt të monumentit të Agonothetes, ndodhet një kolonadë e zbukuruar me statuja mermeri

About Post Author