Arkeologët identifikojnë 168 linja Nazca të papara më parë


Një nga gjeoglifët e rinj (majtas) dhe i theksuar .Një hetim ajror i shkretëtirës Nazca në Amerikën e Jugut ka dhënë zbulimin e shumë gjeoglifeve të tjera.Të vendosura në një pllajë të largët të thatë në Perunë jugore, Linjat Nazca janë një seri modelesh spektakolare artistike, duke përfshirë imazhet e merimangave, majmunëve, kolibrëve, peshqve dhe hardhucave, të cilat janë gdhendur në dyshemenë e shkretëtirës rreth 2000 vjet më parë.

Shumica e modeleve më të spikatura u prodhuan duke hequr guralecat me ngjyrë të kuqe që mbushin shkretëtirën për të zbuluar tokën e bardhë me pluhur poshtë.

Disa nga vizatimet janë të mëdha dhe kanë një gjatësi deri në 200 metra.

Tani arkeologët nga Universiteti Yamagata në Japoni kanë arritur të identifikojnë 168 gjeoglyfë të tjerë të paparë më parë duke studiuar rajonin duke përdorur foto ajrore dhe dronë.

Që datojnë midis viteve 100 para Krishtit dhe 300 pas Krishtit, gjeoglifet e reja përfshijnë përshkrime të zogjve, balenave vrasëse, maceve, gjarpërinjve dhe njerëzve – secila e formuar nga grumbullimi i gurëve më të vegjël mbi njëri-tjetrin.

Njëra prej tyre, e cila tregon një figurë me shkopinj me kokën që i bie larg trupit, besohet se ka një lloj rëndësie rituale për njerëzit që e krijuan atë.

Me kalimin e kohës, shpresohet se metodat e reja – si përdorimi i inteligjencës artificiale për të analizuar fotografitë ajrore – mund të ndihmojnë studiuesit të zbulojnë pjesën e mbetur të imazheve të pazbuluara.

About Post Author