Arkivi historik-Parashqevi Paci Sahatci 


Kur pyesja per varrin e Jorgji Karbunares,Baba Dudes.

Pergjigjeshin :” Ne shen Gjergj prane jodhimes,ne krah te tij varri i madh mermeri ,me kangjella i Novos.” .

Familja Novo me varr prane jodhimes ,mbas mesuesit te pare te gjuhes shqipe ne Berat,,firmetari Pavarsise….

Tregonin:Ish familje me djeme te cilet moren djemt e dajos,Tol Haxhistases dhe emigruan ne Amerike. atje u moren me tregetine elekurave te kafsheve te egra ,qe vinin nga Afrika ,d.m. th. dora e dyte. Iken ne Madagaskar,u bene dora e pare, Filipi kish avullore qe i eksportonte ne France

Thoshin:” Bene ondi dhe prokopi. Sollen ibet me flori.!”

Blen toka,dyqane, kazinon me te madhe.

Pashallaret Vrionas: “Na erdhe ne kufi ,o Kozma Novo!”.

Bamiresite: Kozmai nje nga 5 ipitropet qe mbrojti kodiket ne Luften e Pare Botrore.

Kisha e shen Gjergjit kish nje kambane ,qe e kishin dhuruar vllazeria Nova. Ne Mitropoli jane veze struci para ikonastasit,per te thithur mikrobeten ,po keta..

Ndertuan xhezmen,kur zbret ne Muratcelebi,ku ndan me rrugen per Burdullias, Pusin me cati, kur fillon e perpjeta per Shebdelli , mbushte uje kalaja dhe Peroi, shtruan dhe rrugen me kalldrem,Tek vreshti kishe ishin dy xhezma ,njeren e kishin ndertuar keta.

Jasht mureve te fushes,nga veriu, ish lemi Novos shtruar me kalldrem ,me strumbullarin, shinin pa pagese, vetem duhej mbajtur rradha;

Ne kala kishin 2 mengra vaji ,me e madhja pak metra larte portes madhe. Kishte dy konak te medhenj.nje ku shtypej dhe behesh vaji, e mbajtur mire dhe konaku tjeter ku rinin puntoret qe ishin te ardhur nga larg,. kishin edhe nje me te vogel ,me poshte kishes shen Janit .

Kishes i kane dhuruar dyqan ne pazarin e misrit.

Te shumte ju ishin mirnjohes se gjenin mbeshtetje ne kete dere.

Kozmai i ri ngriti restorantin ,nje godine romantike ne pronat e te pareve.

1