Arkivi historik-Statuja e piktorit Onufri-Parashqevi Paci Sahatci 


Onufri piktor 1500? – 1578? (mendohe)

Onufri eshte ikonografi mesjetar shqiptar me i famshem qe njohim deri me sot, i Kombit shqiptar,po dhe ka lene gjurme ne Ballkan.. Ai eshte autori i shume atreskeve te mahniteshme nga pikpamja artistike, ka pikturuar ne:Berat, Elbasan ,ne Kosture Maqedoni…

Mendohet se fillesen ,ku shkelqeu me piktura murale dhe te kavaletit, i ka sidomos ne manastirin e Vangjelizmoit dhe kishen e shen Todrit me 8 afreskene kala Berat.

Onufri ndryshe nga piktoret e tjere i dha shkelqim gjalleri pikturave te tij ,pasuroi ikonastasin me piktura me ngjyra te forta Ngjyra e kuqe ish me epreferuara ,sot quhet : “e kuqeja e vecante dhe e pa imitueshme e Onufrit.” Diskutime te shumta jane zhvilluar per te kuqen e vecante te Onufrit ,po nuk kane mundur ta perfitojne ,ajo mbetet enigme, e pa perseriteshme.

Le per tu diskutuar shkollimi i piktorit me influence n e ikonografise bizantine dhe rilindjes .

Punimet e Onufrit rezatojne influencen e artit dhe stilit venecian ndethurur me traditen e vjeter Kostandinopojes.

Onufri uformua si piktor ikonograf, ne shkollen Veneciane Viti 1500 duhet te kete qene ne Venetik dhe me pas eshte vendosur ne Shqiperi.

Berati i vonuar per ONUFRIN NE QENDER TE QYTETIT, PIKTORI ME FAME BOTERORE,

NDERI I BERATIT.