Artemis 1: hapi i parë drejt kthimit të njerëzimit në Hënë


Artemis 1: hapi i parë drejt kthimit të njerëzimit në Hënë

Më vonë këtë vit, misioni Artemis 1 i NASA-s do të na bëjë një hap të vogël drejt kthimit në sipërfaqen hënore.

Më 19 dhjetor 1972, astronautët Eugene Cernan, Harrison Schmitt dhe Ronald Evans u spërkatën të sigurt në Oqeanin Paqësor, duke i dhënë fund misionit hënor Apollo 17. Ata ishin njerëzit e fundit që udhëtuan përtej orbitës së ulët të Tokës – zakonisht të përcaktuara si më pak se 1000 km mbi sipërfaqen e Tokës.

Rreth 49 vjet më vonë, ne po i afrohemi nisjes së misionit hënor Artemis 1 të NASA-s. Artemis është i fundit në një seri të gjatë projektesh për shumë dekada për të tentuar një kthim njerëzor në Hënë. Është shumë më e afërta për t’u realizuar, me përpjekjet më të hershme të lëshimit të planifikuara aktualisht për në mars 2022.

Artemis 1 nuk do të mbajë astronautë, por do të nisë anijen e parë kozmike të aftë për ta bërë këtë në një udhëtim kthimi në orbitën hënore në gati 50 vjet. Me qëllimin përfundimtar për të krijuar një prani njerëzore afatgjatë në dhe rreth Hënës, Artemis është i pari në një seri misionesh gjithnjë e më komplekse të ekuipazhit në hapësirë ​​të thellë, të planifikuara për vitet e ardhshme.

Artemis 1 përbëhet nga një anije kozmike Orion e cila do të lëshohet nga sistemi i ri i lëshimit në hapësirë ​​- aktualisht raketa më e fuqishme operacionale në botë. Orion përfshin modulin e ekuipazhit, një kapsulë konike e cila mund të strehojë deri në gjashtë astronautë për 21 ditë në hapësirë ​​të thellë, dhe Modulin e Shërbimit Evropian, që përmban motorin kryesor të raketave të Orionit.

Moduli i Shërbimit Evropian gjeneron energji elektrike me panele diellore të dallueshme “x-wing” dhe mbart rezerva uji, ajri që merr frymë dhe karburant. Ai gjithashtu kontrollon mjedisin termik brenda modulit të ekuipazhit, duke i mbajtur astronautët dhe sistemet elektrike brenda kufijve të sigurt të temperaturës.

Dy sfida kritike

Pjesët më të vështira të çdo misioni në hapësirë ​​janë nisja dhe ulja. Le të shohim fillimisht se si do të nisë Artemis 1.

Sistemi i nisjes hapësinore përbëhet nga një fazë e madhe bërthamore me karburant të lëngshëm, të mundësuar nga motorë nga epoka e anijes hapësinore dhe dy raketa të fuqishme përforcuese me karburant të ngurtë të montuar në anë, të cilat së bashku prodhojnë afro nëntë milionë paund shtytje në nisje.

Në krye të fazës thelbësore është faza e përkohshme e shtytjes kriogjenike, një motor më i vogël me karburant të lëngshëm i cili do ta shtyjë Orionin jashtë orbitës së Tokës dhe drejt Hënës.

Anija kozmike Orion është bashkangjitur tani me sistemin e lëshimit në hapësirë ​​në Qendrën Hapësinore Kennedy në Florida për një sërë testesh dhe provash para nisjes. Kjo përfshin ndezjen e sistemit të lëshimit në hapësirë ​​dhe praktikimin e rrotullimit të të gjithë elementëve të raketës në pikën e lëshimit.

Megjithëse sistemi i lëshimit në hapësirë ​​nuk është fluturuar kurrë më parë, anija kozmike Orion është testuar një herë në hapësirë. Edhe ky ishte pa astronautë, në vitin 2014. Ndërsa ky fluturim provë udhëtoi me sukses përtej orbitës së ulët të Tokës, ajo nuk shkoi deri në Hënë.

Objektet që kthehen në Tokë nga Hëna po udhëtojnë shumë më shpejt kur ndeshen me atmosferën tonë sesa objektet që bien nga orbita e ulët e Tokës. Kjo krijon temperatura shumë të nxehta. Pra, një objektiv kryesor për Artemis 1 është të sigurojë që mbrojtja termike në Orion mund të përballojë këtë nxehtësi të egër të rihyrjes në atmosferën e Tokës. Pas kthimit në shtëpi, Orioni do të udhëtojë me 25,000 mph kur të arrijë majën e atmosferës së Tokës dhe duhet të përballojë temperaturat prej 2,760 C. Për krahasim, një anije kozmike që kthehet në Tokë nga Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës në orbitën e ulët të Tokës zakonisht udhëton me shpejtësi prej 17,000 mph dhe përballet me temperatura afërsisht 1,900 C.

Çfarë ndodh pas ngritjes?

Artemis 1 do të nisë nga Qendra Hapësinore Kennedy në orbitën e Tokës, ku faza thelbësore e sistemit të lëshimit hapësinor do të shkëputet dhe faza e përkohshme e shtytjes kriogjenike do të ndizet, duke e dërguar Orionin në rrugën e tij drejt Hënës.

Pas një udhëtimi që zgjat disa ditë, Artemis 1 do të zbresë në vetëm 100 km mbi sipërfaqen hënore, do të ndezë motorët e saj në bord dhe do të hyjë në një orbitë të largët retrograde rreth Hënës, e cila do ta çojë atë në një distancë maksimale nga Toka prej rreth 430,000 km. Nga një distancë e tillë, Toka do t’i dukej një astronauti me të njëjtën madhësi si gozhda e gishtit tuaj të vogël të mbajtur në gjatësinë e krahëve.

Kjo do të jetë distanca më e madhe nga Toka e arritur ndonjëherë nga një anije kozmike e aftë për njeriun. Mbajtësi aktual i rekordit është misioni Apollo 13 i vitit 1970, i cili u detyrua të ndërpresë një ulje në Hënë pas një shpërthimi në një nga rezervuarët e oksigjenit të anijes.

Gjatë kësaj periudhe, inxhinierët do të testojnë sistemet e Orionit – të tilla si aftësia e tij për të mbajtur presionin e ajrit dhe nivelet e rrezatimit brenda kapsulës së ekuipazhit. Ndërsa Artemis 1 ka të bëjë kryesisht me konstatimin e qëndrueshmërisë së Orionit për misionet e ardhshme me ekuipazh, kamerat në skajet e paneleve diellore të Modulit të Shërbimit Evropian duhet të ofrojnë imazhe befasuese të Orionit në hapësirë, me Tokën dhe Hënën si sfond.

Pas gjashtë ditësh në orbitë hënore, Orion do të kryejë disa shkrepje të tjera të motorit dhe një tjetër fluturim afër Hënës, përpara se të fillojë udhëtimin e tij në shtëpi. Oraret e sakta të fluturimit do të varen nga momenti kur niset Artemis 1.

Duhet të merren konsiderata të shumta për dritaret e nisjes, të tilla si sigurimi që Toka të mos bllokojë rrezet e diellit që të arrijnë panelet diellore të Modulit të Shërbimit Evropian gjatë fluturimeve për në dhe nga Hëna, dhe që rihyrja dhe spërkatja të ndodhë në dritën e ditës për të ndihmuar në rikuperimin të anijes kozmike.

Parashikohet që rreth 26 ditë pas nisjes, Orion do të shkëputë Modulin e Shërbimit Evropian dhe më pas do të drejtojë bazën e sheshtë të ndarjes konike të ekuipazhit, të veshur me mbrojtje termike, drejt Tokës për atë që shpresojmë të jetë një rihyrje e sigurt atmosferike dhe spërkatje me parashutë në Paqesori.

Shumë kalojnë suksesin e këtij misioni. Gjithçka mirë, mund të shpresojmë të shohim Artemis 2 – me astronautë – të ngrihet në vitet e ardhshme.

Gareth Dorrian,  Studiues i post doktoraturës në Shkencën e Hapësirës, Universiteti I Birmingamit dhe Ian Whittaker , Ligjërues i Lartë në Fizikë, Universiteti i Nottingham Trent

About Post Author