As turp,as nderë s’kini…!Tomi Buzi


‘ ..As turp, as nderë s’keni ”…!

Poemth !

Pamflet poetik !

Or ti i pa udhë, kryeministër i vendit tim

Që gajasesh përpara një populli ‘trim’..

Meri or ti, të gjithë ata që kanë mbetur,

Përvjelë si delet, me dhjamin e tretur !

Sa të marrë si ti e kan shurrosur këtë vend,

Kryeministra, ministra, deputet, këshilltar e president,

Kan ardhur brekëgrisur e kan ikur milionera ,

Qelbur si ti me para e të vjella !..

Të shitur kok e bythë te hasmi gjithmonë shkoni,

Se atje është parajsa e ‘dashurisë’ që shijoni,

E nënshtruat këtë popull, dhe prap e lat të mjerë

Ju sharlatanë të trojkës Sorrosiane, qelbur plot erë !

Ky popull e ‘pëlqen’ zgjedhën e mjerimit tuaj ,

Mbërthyer kurrizit të tijë, si në gomar e kuaj,

Me drithërimat e shpirtit nuk ju bën dot derman ..

Juve, tufë djajësh përtej lakmisë tuaj , sharlatan !

O ti i pari i pushtetit ogurzi, që shkonë kalëruar..

Mbi fatet e kurriz-dalëve që luten duk u përgjëruar,

”Shfaroseni ” këtë kombë, të mos duket më fare

Pastaj ftoni Serb e Sllav, me ju të hedhin valle !

Shiteni këtë vendë o të marrë, e mos i lini nishan,

Pas jushë vijnë ‘delet’ të hallakatura, pa çoban,

‘Uji i gamiles’ tyre ka shekuj që po vlonë shteruar ..

Si një oaz i tharë, me lotë nënash përvëluar !

Veç një grusht ” jezitësh”, kan mbetur këtu

E Ti hedh valle me Serbë e sllavë i përqafuar ,

E përzure kët popull përtej botës, hu më hu ,

Si një ‘kalorës i krishtërimit’ të ‘globalizuar ‘ !.

Ju o qyqarë të amanetit Bolshevik të vdekur ,

Që i shkoni pasë kësaj marrie të njerëzve të shitur,

Harruat nderin dhe lavdin e Shqiptarëve të tretur ..

Që e deshën kët vendë më shum se jetën dhe dritën !

Ti o kryeministër i ‘tabusë’ kalorsiake pa dinjitet,

Në dar të gijotinës sllave ke futur lakmin e tërbuar,

Ata që janë reth teje hungërijnë: ”po bëjmë shtet ” !

Duke përmjerë mbi parat, pa e ditur se u shpopulluan !

Mallkuar o njerëz që vraponi pas tyre për para ,

I harruat ‘ Templarët ‘ e rinjë pritave, që 200 vjetë

Ç’far do u lini brezave nga amanetet e mëdha ..

Që na lan të parët :

Kujdes, hafijet do ti keni pasë përjet !

As turp, as nderë s’kini !..

Do të shkruante Konica përsëri tani ,

Vaso Pasha do të bërtiste :

‘O moj e mjera Shqypni !..

Të tjerë rilindas, të gërmave Shqipe,

Frashëllinj që mëndjen i dhuruan atdheut,

Sot kanë mbetur si të vjetrat ‘ relike ‘ ,

Mbuluar me zjarrin e t’merrshëm, të këtij ” Prometeu ”..!

..,Se koha e djajve hapi siparin në kët vënd,

Nën hungërimat e ” profetit ”..për ‘liri-n’ demoniane,

Në pentagramin e kohës kompozohen të tjera këng ..

Për suitat e pushtetit,

mbytur në lojën Sorrosiane !

As turp, as nderë s’kini !..

Do të shkruante Konica përsëri tani ,

Vaso Pasha do të bërtiste :

” Në kthetrat e kujt ke rënë ..O moj e mjera Shqypni ” !..

As turp,as nderë s’kini…!Tomi Buzi