Asteoridi Ceres më 27 nëntor do të duket nga toka si një yll


Kapni Ceres në opozitë më 27 nëntor. Tani është koha më e mirë në 2021 për ta vëzhguar

asteroidëve, është i vetmi me gravitet të mjaftueshëm për të pasur një formë të rrumbullakët. Në vitin 2006, astronomët riklasifikuan Ceres si një planet xhuxh . Tani është i vetmi planet xhuxh në rripin e asteroideve … i vetmi brenda orbitës së Neptunit. Ceres do të jetë në opozitë më 27 nëntor 2021. Kjo është kur do të jetë përballë diellit në qiellin tonë, duke lindur në perëndim të diellit dhe duke perënduar në lindjen e diellit.

Datat rreth opozitës janë momentet më të mira për ta parë atë, sepse është më afër nesh dhe më e ndritura.

Anija kozmike Dawn në Ceres

Ceres është rreth 600 milje (1000 km) e gjerë, ose rreth 1/4 e madhësisë së hënës sonë. Me përmasat e saj të ndara diku midis një asteroidi dhe një planeti, Ceres ishte një objektiv për studim nga anija kozmike Dawn .

Agimi mbërriti në Ceres në vitin 2015. Anija kozmike bëri bujë teksa po i afrohej Ceres, kur filloi të kapte imazhe të pikave të ndritshme në sipërfaqen e planetit xhuxh. Njerëzit bënin shaka se pikat dukeshin si fenerë të huaj. Por ata rezultuan se ishin depozita kripe nga uji i kripur brenda planetit. Agimi gjeti gjithashtu një mal 2.5 milje (4000 metra) të lartë të quajtur Ahuna Mons .

Si ta shikoni Ceresin në opozitë

Nëse keni një teleskop ose dylbi të mirë, tani është koha të filloni të shikoni Ceres. Vini re se emri asteroid do të thotë si yll . Nga Toka, Ceres duket si një yll. Por për shkak se është shumë afër nesh, mund të shihet se lëviz para yjeve nga nata në natë.

Hiqni pluhurin nga dylbi ose teleskopi dhe drejtohuni në një vend me qiell të errët për të parë Ceres. Shkëlqimi i objekteve astronomike matet në diçka që quhet madhësi , me numra më të ulët që tregojnë objekte më të shndritshme. Nga një vend pa ndotje nga drita, ju mund të shihni objekte deri në rreth 6 magnitudë . Në fillim të nëntorit, hëna është afër fazës së re , duke lejuar qiejt më të errët dhe mundësi më të mira për të dalluar këtë botë të zbehtë. Ceres është rreth magnitudës 7.6 në fillim të nëntorit dhe do të jetë në magnitudën e saj më të ndritshme (magnitudë 7) në fund të nëntorit. Kështu që ju mund të shihni se do t’ju duhet ndihmë optike për të futur këtë objekt unik.

Ceres do të lëvizë përpara yjësisë Demi Demi gjatë gjithë nëntorit.

Ceres pranë Aldebaran

Në fillim të këtij muaji, Ceres kaloi yllin e ndritshëm Aldebaran . Anëtarët e komunitetit të EarthSky kapën foto të takimit të tyre. Aldebaran është ylli më i ndritshëm në Demi, dhe planeti xhuxh ka lundruar nëpër yjësi gjatë gjithë muajit.

Kelly Kizer Whitt

About Post Author