Asteroidet dhe meteorët sollën jetën në tokë-Krateri Bosumtwi 10.5 km i krijuar nga nje meteor


Krateri Bosumtwi 10.5 km i krijuar nga nje meteor

1.

Bosumtwi i vendosur në Gana mund të përmendet ndër kraterat më piktoresk të meteorit. Kjo strukturë u formua nga një meteorit që u përplas me planetin rreth 1.3 milion vjet më parë. Diametri i i rrethit është 10.5 km. Aktualisht, krateri është i mbushur me ujë. Liqeni Bosumtwi konsiderohet një nga atraksionet kryesore natyrore të Ganës.

2.

Bosumtwi Crater, Ghana .

Specialiteti i kraterit qëndron në tektitet, të cilat janë fragmente të llojit relativisht të rrallë të meteoritëve të kometës. Vetëm për të vazhduar, le të themi se deri tani janë hetuar rreth 170 kratera ndikimi dhe tektitet janë gjetur në territorin e vetëm 4 prej tyre, përfshirë Kraterin Bosumtwi. Këto depozita të rralla minerale u kanë mundësuar shkencëtarëve të përshkruajnë katastrofën, që ndodhi më shumë se një milion vjet më parë.

3.

Sipas versionit të tyre, meteori që nuk ishte më i vogël se 500 metra i madh. Po i afrohej Tokës nga lindja me një shpejtësi prej rreth 20 kmps. Përkundër faktit se krateri u zbulua shumë vite më parë, hulumtimi është vështirësuar seriozisht. Struktura është e vendosur në një terren tepër të vështirë të rrethuar nga pyje të dendura. Për më tepër, njerëzit Ashanti që janë duke jetuar pranë liqenit kanë një qëndrim jashtëzakonisht negativ ndaj përpjekjeve për të studiuar liqenin. Ata e konsiderojnë të shenjtë dhe të ndaluar të lundrojnë atje me anije. Sidoqoftë, shkencëtarët ishin në gjendje të përcaktojnë se depozitat e mëdha të nikelit janë fshehur në fund të liqenit, por për arsyen e lartpërmendur, është e pamundur të fillojne kerimet e minierave tani.