“Asteroidet dhe meteorët sollën jetën në tokë”


“Asteroidet dhe meteoret sollen jeten ne toke”
G.Llojdia
Krateri WOLFE CREEK Australi
1.
Udhëtarët që duan të shohin një tjetër krater meteorit të ruajtur mirë, duhet të shkojnë në Australinë Veriore dhe Qendrore. Këtu, midis peizazheve të shkretëtirës, ​​ata do të gjejnë kraterin mahnitës të Wolfe Creek të formuar rreth 300 000 vjet më parë. Struktura është rreth 880 metra në diametër dhe deri në 60 metra të thellë. Krateri ndodhet midis tokave të gjera të shkretëtirës. Struktura e kraterit u ndikua fuqimisht nga rëra e dunjës, por ende mban një formë të mprehtë.
2.
Wolfe Creek Crater, Austral.iShkencëtarët e zbuluan Wolfe Creek në vitin 1947, ndërsa banorët e zonës kanë marrë një nga sekretet kryesore të shkretëtirës shumë më herët. Origjina e ndikimit meteorit të këtij krater nuk ka dyshim, pasi fragmente meteorite janë gjetur gjatë hulumtimit. Pesha totale e copave ishte rreth 400 kg. Krateri unik u bë kryesisht i famshëm për filmin horror, Wolf Creek, i cili zhvillohet në zonën e kraterit.
3.
Sipas studiuesve, në këtë zonë ka pasur shkëmbinj 300 000 vjet më parë. Ata u shkrinë plotësisht në temperatura të larta gjatë një shpërthimi. Kjo teori u konfirmua kohët e fundit. Në zonën e kraterit, studiuesit gjetën një pllakë hekuri që dikur ishte ne shkëmbinjtë madhështorë. Këto ditë Wolfe Creek është një oazë e vërtetë në shkretëtirë, pasi shumë specie të rralla të bimëve dhe pemëve që janë mjaft të mëdha për një shkretëtirë rriten atje.

About Post Author