Asteroidët ‘vrasës të planetit’ – a mund ta humbasim atë që po shkon drejt nesh?


Kohët e fundit astronomët zbuluan një numër asteroidësh të mëdhenj (ndonëse të mirë) të errësuar nga shkëlqimi i Diellit.Nëse keni shfletuar në internet këtë mëngjes, mund të keni parë lajme për kërcënimin më të fundit ekzistencial për njerëzimin: një asteroid “vrasës planeti” të quajtur 2022 AP7.

Për fatin tonë 2022 AP7 “nuk ka asnjë shans të godasë Tokën aktualisht”, sipas Scott Sheppard në Institutin Carnegie për Shkencën. Ai dhe ekipi i tij ndërkombëtar i kolegëve vëzhguan 2022 AP7 në një treshe asteroidësh “mjaft të mëdhenj” të errësuar nga shkëlqimi i Diellit (dy të tjerët nuk paraqesin rrezik).

2022 AP7 rrotullohet rreth Diellit çdo pesë vjet, dhe aktualisht kalon orbitën e Tokës kur Toka është në anën tjetër të Diellit ndaj saj. Përfundimisht lëvizja e tij do të sinkronizohet me Tokën dhe do të kalojë shumë më afër, por kjo do të jetë shekuj në të ardhmen.

Ne thjesht nuk dimë mjaftueshëm për AP7 2022 për të parashikuar saktësisht rrezikun që mund të përbëjë shekuj nga tani. Në të njëjtën kohë, ne dyshojmë se mund të ketë të tjerë “vrasës planetësh” atje për t’u zbuluar ende. Por sa? Dhe çfarë po bëhet për gjetjen e tyre?

Çfarë e bën një vrasës planeti?

Asteroidi 2022 AP7 është asteroidi më i madh potencialisht i rrezikshëm (PHA) i gjetur në tetë vjet, me një diametër midis 1.1 km dhe 2.3 km. Për kontekstin, një asteroid me diametër më shumë se 1 km është i mjaftueshëm për të shkaktuar një ngjarje të zhdukjes masive në Tokë. Përveçse të ketë një diametër më të madh se 1 km, një asteroid duhet gjithashtu të ketë një orbitë që kalon atë të Tokës për t’u konsideruar potencialisht i rrezikshëm. Në rastin e AP7 të vitit 2022, çdo kërcënim është në shekuj. Pika e rëndësishme është se është zbuluar dhe tani mund të gjurmohet. Ky është rezultati më i mirë i mundshëm.

Vlerësohet se ne kemi zbuluar tashmë rreth 95% të asteroidëve potencialisht të rrezikshëm, dhe se ka më pak se 1000 të tillë. Puna e Sheppard dhe kolegëve thekson se gjuetia e 5% të mbetur – rreth 50 asteroidë – do të jetë një përpjekje masive.

Çfarë përbën një mungesë të afërt?

NASA gjurmon nga afër të gjitha objektet e njohura në Sistemin Diellor. Por herë pas here një objekt do të na zërë në sy.

Në vitin 2021, ne patëm një kontakt të ngushtë me një asteroid të quajtur 2021 UA1. Ai erdhi vetëm disa mijëra kilometra larg Tokës, mbi Antarktik. Në terma kozmikë, kjo është në mënyrë të pakëndshme . Megjithatë, 2021 UA1 ishte vetëm dy metra i gjerë, dhe për këtë arsye nuk përbënte ndonjë rrezik thelbësor.

Ka të ngjarë të ketë qindra miliona objekte të kësaj madhësie në Sistemin tonë Diellor dhe nuk është e pazakontë që ato të godasin Tokën. Në këto raste, pjesa më e madhe e objektit digjet në atmosferë dhe krijon një shfaqje spektakolare me dritë, me pak rrezik për jetën.

Në vitin 2019, një tjetër asteroid me diametër 100 m kaloi Tokën rreth 70,000 km larg. U njoftua publikisht vetëm disa orë para se të kalonte. Ndonëse nuk ishte aq afër, kishte një madhësi shumë më shqetësuese.

Këto gabime të afërta përsërisin se sa e rëndësishme është për ne të përshpejtojmë kërkimin e objekteve pranë Tokës.

Pikat e verbër

Arsyeja që ne nuk kemi gjetur tashmë çdo objekt që një ditë mund të kalojë pranë Tokës është kryesisht për shkak të pikave të verbëra vëzhguese dhe faktit që ne nuk mund të vëzhgojmë të gjitha pjesët e qiellit gjatë gjithë kohës.

Për të gjetur 2022 AP7, Sheppard dhe kolegët përdorën një teleskop në muzg menjëherë pasi Dielli kishte perënduar. Ata duhej ta bënin këtë sepse po kërkonin asteroidë në afërsi të Venusit dhe Tokës. Venusi është aktualisht në anën tjetër të Diellit në Tokë.

Bërja e vëzhgimeve afër Diellit është e vështirë. Shkëlqimi i Diellit mbizotëron dritën e dobët të reflektuar nga asteroidët e vegjël – duke paraqitur një pikë të verbër. Por pak para dhe pas perëndimit të diellit, ka një dritare të vogël në të cilën shkëlqimi i Diellit nuk e bllokon më pamjen.

Tani për tani ka vetëm rreth 25 asteroidë që dihet se kanë orbita të përcaktuara mirë që shtrihen tërësisht brenda orbitës së Tokës. Më shumë ka të ngjarë të zbulohen dhe këto mund të kontribuojnë ndjeshëm në mungesën e 5% të asteroideve potencialisht të rrezikshëm.

Gjeodezi i objekteve pranë Tokës

Një mision i fundit i NASA-s demonstroi në mënyrë spektakolare se njerëzit mund të ndryshojnë me qëllim trajektoren e një asteroidi. Misioni i NASA-s DART (Double Asteroid Redirection Test) u përplas me një anije kozmike me madhësi të një makine shitëse në një hënë të vogël të planetit me diametër 160 m të quajtur Dimorphos.

Përplasja ndryshoi periudhën orbitale 12-orëshe të Dimorphos me më shumë se 30 minuta dhe u shpall një sukses i jashtëzakonshëm. Pra, është e besueshme që njerëzit të ridrejtojnë një asteroid të rrezikshëm nëse e gjejmë një të tillë.

Thënë kjo, ne do të duhet ta gjejmë atë shumë përpara. Asteroidët potencialisht të rrezikshëm janë shumë më të mëdhenj se Dimorphos, kështu që do të kërkohej një përplasje më e madhe me shumë kohë.

Për ta bërë këtë, NASA ka plane për të vëzhguar për objekte potencialisht të rrezikshme duke përdorur një teleskop në hapësirë. Surveyori i tij i Objekteve Pranë Tokës (NEO), i planifikuar të nisë në vitin 2026, do të jetë në gjendje të vëzhgojë Sistemin Diellor me shumë efikasitet – duke përfshirë edhe pikat e verbëra të shkaktuara nga Dielli.

Kjo për shkak se shkëlqimi që shohim gjatë vëzhgimit nga Toka është shkaktuar nga atmosfera e Tokës. Por në hapësirë ​​nuk ka atmosferë për të parë.

Ka shumë të ngjarë që Anketuesi i Objekteve Afër Tokës të zbulojë objekte të reja dhe të na ndihmojë të karakterizojmë një numër të madh objektesh për të përmirësuar ndjeshëm të kuptuarit tonë të kërcënimeve.

Çelësi është të gjeni sa më shumë objekte, t’i kategorizoni ato, të gjurmoni rreziqet dhe të planifikoni një mision ridrejtimi sa më parë që të jetë e mundur. Fakti që të gjithë këta elementë të mbrojtjes planetare janë tani një realitet është një vepër e mahnitshme e shkencës dhe inxhinierisë. Është hera e parë në historinë njerëzore që kemi këto aftësi.

Steven Tingay , Profesor i nderuar John Curtin (Radio Astronomi), Universiteti Curtin

K

About Post Author