Asteroidët:18 trojanët e Neptunit janë unikë


Ne priremi t’i mendojmë asteroidët si shkëmbinj të mëdhenj gri, jo shumë të ndryshëm nga shkëmbinjtë në Hënë. Por disa asteroidë janë më të gjallë. Për shembull, disa janë të kuqërremta. Tani dihet se ky është rasti i një koleksioni prej 18 asteroidësh të kuq që rrotullohen në pikat e qëndrueshme Lagrangiane – pikat L-4 dhe L-5 – në orbitën e largët të Neptunit rreth diellit. Këta asteroidë quhen Trojanë të Neptunit . Janë të paktën 28 ​​të njohur gjithsej, deri më tani. Por për shkak se janë shumë larg nga dielli, ato janë të vështira për t’u studiuar. Kjo është arsyeja pse një grup ndërkombëtar studiuesish u entuziazmuan kur zbuluan se, nga 18 Trojan Neptun të studiuar deri më tani, të gjithë janë edhe më të kuq nga sa mendohej më parë.

Shoqëria Mbretërore Astronomike njoftoi këtë studim të ri të Trojanëve të Neptunit më 28 mars 2023. Shkencëtarët thanë se ka një spektër të gjerë ngjyrosjeje të kuqe në 18 asteroidet, ndoshta në dy popullata.

Trojanët e Neptunit deri në 50 milje të gjerë

Këta asteroidë janë në madhësi nga 30 deri në 50 milje (50 dhe 100 km). Ata janë të vendosur 60 gradë përpara dhe 60 gradë pas Neptunit në orbitën e tij, në një distancë prej rreth 2.8 miliardë milje (4.5 miliardë km) nga dielli.

Bryce Bolin i Qendrës së Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s udhëhoqi studimin e ri. Ai dhe kolegët e tij kishin publikuar gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike në fund të shkurtit.

Dhe Bolin tha në fund të marsit:

Në punën tonë të re ne kemi më shumë se dyfishuar mostrën e Trojanëve të Neptunit të studiuar me teleskopë të mëdhenj. Është emocionuese të gjesh provat e para të asteroidëve më të kuq në këtë grup.

Pra, trojanët e Neptunit nuk vijnë në nuancat e grisë. Ata vijnë në nuancat e kuqe.

Pse janë kaq të kuq?

Por çfarë i bën të kuq këta asteroidë? Shkencëtarët thonë se ato përmbajnë më shumë akull të paqëndrueshëm si amoniak dhe metanol. Këto gaze janë shumë të ndjeshme ndaj nxehtësisë. Më afër diellit, ato akulli do të sublimohen në gaz. Por meqenëse këta asteroidë janë më larg nga dielli, ato gaze mbeten si akull dhe krijojnë ngjyrën e kuqe.

Shkencëtarët thanë se prania e Trojanëve të Neptunit – aq larg nga dielli – i bën ata si kapsula kohore të sistemit të hershëm diellor.

Dhe ata janë të intriguar nga fakti që tani duket se ekzistojnë të paktën dy lloje asteroidësh trojan të Neptunit – me secilin lloj në nuanca të ndryshme të kuqes – që paraqesin një lloj dikotomie. Studiuesit thanë se ekziston një zonë tranzicioni midis asteroidëve më të kuq dhe atyre më neutralë. Por pse? Mund të jetë që asteroidët më të kuq fillimisht u formuan edhe më larg në sistemin diellor.

Më vonë, graviteti i Neptunit mund t’i ketë tërhequr asteroidët në pikat e qëndrueshme të Lagranzhit të Neptunit , ku ata mbeten edhe sot.

Në një kthesë interesante, studiuesit thanë se kjo kapje mund të ketë ndodhur në të njëjtën kohë që vetë Neptuni po migronte nga dielli, në vendndodhjen e tij aktuale rreth 2.8 miliardë milje (4.5 miliardë km) nga ylli ynë lokal.

Asteroidë të kuq në sistemin e jashtëm diellor

Trojanët e Neptunit nuk janë asteroidët e vetëm të kuq në sistemin e jashtëm diellor.

Astronomët i referohen asteroidëve që rrotullohen rreth diellit përtej orbitës së Neptunit si objekte trans-neptuniane .

Më parë, i njëjti grup astronomësh kishte zbuluar gjithashtu skuqje midis objekteve trans-Neptuniane.

Por 18 trojanët e Neptunit janë unikë

Ata thanë se asteroidët e sapo studiuar ndryshojnë nga asteroidët e tjerë të njohur. Disa tani duket se kanë ngjyrë shumë më të kuqe se shumica e asteroidëve. Në fakt, ata janë edhe më të kuq se Trojanët e tjerë të Neptunit të njohur më parë.

Ata janë gjithashtu të ndryshëm nga asteroidët e Trojanit të Jupiterit , që janë më afër nesh dhe për këtë arsye të studiuara më mirë, dhe dihet se kanë një ngjyrë më neutrale. Siç shpjegoi Bolin:

Për shkak se ne kemi një mostër më të madhe të Trojanëve të Neptunit me ngjyra të matura, tani mund të fillojmë të shohim dallime të mëdha midis grupeve të asteroideve. Vëzhgimet tona tregojnë gjithashtu se Trojanët e Neptunit janë gjithashtu të ndryshëm në ngjyrë në krahasim me grupet e asteroidëve edhe më larg nga dielli. Një shpjegim i mundshëm mund të jetë se përpunimi i sipërfaqeve të asteroidëve nga nxehtësia e diellit mund të ketë efekte të ndryshme për asteroidët në distanca të ndryshme diellore.

Teleskopë në Kaliforni, Hawaii dhe Kili

Astronomët mblodhën të dhënat e reja rreth asteroidëve gjatë dy viteve duke përdorur kamerën Wafer-Scale for Prime ( WASP ) në teleskopin e Observatorit Palomar në Kaliforni, kamerat Gemini Multi-Object Spectrographs ( GMOS ) në teleskopët e Observatorit Ndërkombëtar Gemini në Hawaii dhe Kili dhe kamera e spektrometrit të imazhit me rezolucion të ulët në Observatorin WM Keck në Hawaii.

Asteroidë të kuq në rripin e asteroidëve gjithashtu

Nga rruga, në vitin 2021, shkencëtarët raportuan se gjetën dy asteroidë dukshëm të kuq në rripin kryesor të asteroidëve midis Marsit dhe Jupiterit.

Astronomët thanë se ata mund të kenë qenë asteroidë trans-neptunianë që u zhvendosën nga brenda më afër diellit.

kanë ngjyrë të kuqërremtë. Imazhi nëpërmjet NASA/ ESA/ G. Bacon (STScI)/ / C. Fuentes (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) ( CC BY 4.0 ).

Përfundimi: Astronomët përdorën një treshe teleskopësh për të matur “skuqjen” e Trojanëve të Neptunit, asteroidë që udhëtojnë në orbitën e Neptunit. Rezulton se janë më të kuqe se sa pritej.

About Post Author