Asteroidi 1999 VF22 me madhësi sa një anije lundrimi do të kalojë Tokën më 22 shkurt 2022 ne distancën  5.4 milionë km


Vendndodhja e asteroidit 1999 VF22 natën e 21 shkurtit 2022, vetëm disa orë përpara afrimit të tij më të afërt. Përballë veriut me një teleskop me diametër 12″ ose më të madh. 

Një shkëmb hapësinor me madhësi sa një anije lundrimi i quajtur 1999 VF22 do të kalojë me siguri Tokën më 22 shkurt 2022. Do të jetë afrimi më i afërt i këtij shkëmbi hapësinor të veçantë në më shumë se 100 vjet. Afrimi më i afërt do të jetë në orën 2:54 të mëngjesit EST (07:54 UTC ) më 22 shkurt. Asteroidi do të na kalojë në një distancë prej 3.3 milionë miljesh (5.4 milionë km) ose pothuajse 14 herë më shumë se distanca Tokë-Hënë. Pavarësisht nga kjo hapësirë ​​e sigurt, ajo do të jetë ende mjaft afër që astronomët të studiojnë asteroidin duke përdorur radarin. Teleskopi Virtual gjithashtu do të transmetojë drejtpërdrejt fluturimin e tij.  Asteroidi 1999 VF22 do të afrohet paksa në 128 vjet, kur të kthehet më 23 shkurt 2150.Ky nuk është një asteroid i sapo zbuluar. Sondazhi i Sky Catalina në Arizona e zbuloi atë shumë më parë më 10 nëntor 1999. Data e zbulimit është se si asteroidi 455176 mori emërtimin e tij 1999 VF22.

Është një shkëmb hapësinor i shpejtë

Asteroidi 1999 VF22 po udhëton me 56,158 milje në orë (25.1 km/s) në lidhje me Tokën. Edhe pse do të kalojë në një distancë të sigurt, ai ende klasifikohet si një asteroid potencialisht i rrezikshëm për shkak të kalimeve të tij të afërta nga Toka.Nga 19 deri më 24 shkurt, astronomët do të drejtojnë antenën e radarit DSS-14 Goldstone 230 këmbë (70 metra) në shkëmbin hapësinor. Ata planifikojnë të studiojnë këtë asteroid, i cili duket se kryen një rrotullim çdo katër orë.Çfarë dimë tashmë? Ne e dimë se asteroidi 1999 VF22 ka një madhësi mesatare prej 1,017 këmbësh (310 metra) në diametër. Studimet e mëparshme të radarëve nga Observatori Arecibo zbuluan se ishte një shkëmb hapësinor i rrumbullakosur.Dhe ne e dimë se 1999 VF22 rrotullohet rreth diellit çdo 1 1/2 vjet. Pra, ndonjëherë kalon afër jo vetëm Tokës, por edhe Marsit, Venusit dhe Mërkurit.

Përfundimi: Asteroidi 1999 VF22 do të kalojë pranë Tokës në një distancë të sigurt më 22 shkurt 2022. Mund ta shikoni ngjarjen drejtpërdrejt nëpërmjet Teleskopit Virtual.

Eddie Irizarry

About Post Author