Asteroidi 2023 EY do të kalojë më afër se hëna


Deborah Byrd

Asteroidi afër Tokës 2023 EY

Asteroidi i sapo zbuluar pranë Tokës 2023 EY do të kalojë nga afër, por në mënyrë të sigurtë, pranë Tokës më 16-17 mars 2023. Në afërsi të tij, ai do të jetë rreth 149,000 milje (rreth 239,000 km) nga Toka. Kjo është rreth 62% e distancës mesatare të hënës. Sipas NASA-s, asteroidi do të arrijë distancën e tij minimale nga ne në orën 11:35 UTC (07:00 ET) më 17 mars 2023.

Projekti Virtual Telescope – me qendër në Romë, Itali – do t’ju tregojë asteroidin drejtpërdrejt. Mos harroni se fjala asteroid do të thotë si yll . Nëpërmjet teleskopëve, asteroidët duken si yje në lëvizje. Transmetimi i drejtpërdrejtë i Teleskopit Virtual do të fillojë në orën 12:00 UTC sonte (mëngjes 17 mars). Kjo është ora 20:00 ET sonte (mbrëmja e 16 marsit, për ne në Amerikën e Veriut). 

Asteroidi vlerësohet të jetë në diametër nga 13 deri në 29 metra (rreth 43 deri në 95 këmbë). Kjo e vendos atë në një gamë madhësie të ngjashme me meteorin Chelyabinsk , i cili ishte afërsisht 17 deri në 20 metra në diametër. Meteori i Chelyabinsk u pa duke u përhapur nëpër qiell në mëngjesin e 15 shkurtit 2013. Ai hyri në atmosferën e Tokës me shpejtësi të madhe dhe me një kënd të cekët, duke krijuar një valë shokuese që theu dritaret në gjashtë qytete ruse dhe dërgoi rreth 1500 njerëz për të kërkuar mjekësi. vëmendje, kryesisht nga xhami fluturues.

Si zbulojnë astronomët asteroidë afër Tokës

Sistemi i paralajmërimit të hershëm të goditjes së asteroideve ATLAS – i zhvilluar nga Universiteti i Hawait dhe i financuar nga NASA – e gjeti këtë asteroid më 13 mars 2023. Sistemi përbëhet nga katër teleskopë (dy në Hawaii, një në Kili dhe një në Afrikën e Jugut). të cilat automatikisht skanojnë të gjithë qiellin disa herë

Sa i afrohen kaq shumë?

Ky asteroid është një nga 14 asteroidët, të njohur deri më tani, që do të vijnë brenda 1 largësi hënore nga Toka, sipas The Watchers .

Përfundimi: Më 17 mars 2023, asteroidi 2023 EY afër Tokës do të kalojë afër Tokës, duke arritur në rreth 62% të distancës së Hënës. Transmetimi i drejtpërdrejtë i Teleskopit Virtual do të fillojë në orën 12:00 UTC më 17 mars. Kjo është ora 20:00 ET më 16 mars 2023.