Asteroidi Ceres në 17 nëntor përballë diellit në qiellin tonë


Ceres në kundërshtim: Njolla të ndritshme pranë qendrës së topit të rrumbullakët gri, me sipërfaqe të ashpër, shkëmbore.

Ceres ishte  asteroid i parë   i zbuluar në 1801. Bashkimi Ndërkombëtar Astronomik e riklasifikoi atë dhe  Plutonin si planet xhuxhë në vitin 2006. Ceres është objekti më i madh në brezin asteroid midis Marsit dhe Jupiterit. Është e vetmja botë në rripin e asteroidëve me masë të mjaftueshme – dhe për këtë arsye vetë-gravitet të mjaftueshëm – për ta tërhequr veten në formën e një topi. Pra, Ceres është i vetmi planet xhuxh në rripin e asteroidëve, apo edhe brenda orbitës së Neptunit, për këtë çështje. Në vitin 2021, Ceres do të jetë në kundërshtim  – përballë diellit në qiellin tonë – më 27 nëntor. Në atë kohë, ajo do të lindë në perëndim të diellit dhe do të perëndojë në lindjen e diellit. Fillimi i nëntorit ofron një mundësi unike për të dalluar Ceresin teksa kalon yllin e ndritshëm Aldebaran.

Anija kozmike Daën në Ceres

Ceres është rreth 600 milje (1000 km) e gjerë, ose rreth 1/4 e madhësisë së hënës sonë. Me përmasat e saj të ndara diku midis një asteroidi dhe një planeti, Ceres ishte një objektiv për studim nga  anija kozmike Daën .

Agimi mbërriti në Ceres në vitin 2015. Anija kozmike bëri bujë teksa po i afrohej Ceres, kur filloi të kapte imazhe të pikave të ndritshme në sipërfaqen e planetit xhuxh. Njerëzit bënin shaka se pikat dukeshin si fenerë të huaj. Por ato rezultuan se ishin  depozita kripe nga uji i kripur brenda planetit. Agimi gjeti gjithashtu një mal 2.5 milje (4000 metra) të lartë të quajtur  Ahuna Mons .

Si ta shikoni Ceres në opozitë

Nëse keni një teleskop ose dylbi të mirë, tani është koha të filloni të shikoni Ceres. Vini re se emri asteroid do të thotë si yll . Nga Toka, Ceres duket si një yll. Por për shkak se është shumë afër nesh, mund të shihet se lëviz para yjeve nga nata në natë.

Hiqni pluhurin nga dylbi ose teleskopi dhe shkoni në një  vend  me qiell të errtë për të parë Ceres. Shkëlqimi i objekteve astronomike matet në diçka të quajtur  madhësi, me numra më të ulët që tregojnë objekte më të ndritshme. Nga një vend pa ndotje nga drita, ju mund të shihni objekte deri në rreth  6 magnitudë . Në fillim të nëntorit, hëna është afër  fazës së re, duke lejuar qiejt më të errët dhe mundësi më të mira për të dalluar këtë botë të zbehtë. Ceres është rreth magnitudës 7.6 në fillim të nëntorit dhe do të jetë në magnitudën e saj më të ndritshme (magnitudë 7) në fund të nëntorit. Kështu që ju mund të shihni se do t’ju duhet ndihmë optike për të futur këtë objekt unik.

Ceres do të lëvizë përpara konstelacionit  Demi gjatë  gjithë nëntorit. Në mënyrë të veçantë, ju do të dëshironi ta kërkoni atë Brenda grupit të në formë V-je Hyades në Demi. Shikoni tani për ta gjetur pranë yllit të ndritshëm të kuqërremtë-portokall , yllit më të ndritshëm në Demi.

Ceres pranë Aldebaran

Koha më e lehtë për të gjetur Ceres në 2021 mund të jenë ditët e para të nëntorit. Ceres do të kalojë më pak se gjerësia e një hëne nga  Aldebarani në Demi rreth këtyre mbrëmjeve. Nëse fokusoni dylbi ose teleskop në Aldebaran, pika e dritës afër yllit do të jetë Ceres. Skiconi fushën e shikimit rreth Aldebaranit, më pas kthehuni në netë të njëpasnjëshme për të parë se cili “yll” ka lëvizur.

Data në të cilën Ceres do të jetë më afër Aldebaran-it ndryshon në varësi të burimit planetar që përdorni. Shikoni hartat e gjetësve më poshtë dhe më pas gjykoni vetë se në cilën datë e keni parë çiftin më afër.

Pse Ceres është kaq i zbehtë

Ceres rrotullohet rreth diellit tonë në një distancë më të madhe se Toka. Distanca mesatare e saj nga dielli është rreth 2.77 herë më e madhe se ajo e Tokës. Dhe kështu shkëlqimi i Ceres nuk ndryshon shumë gjatë gjithë vitit. Duke qenë i vogël, larg dhe i zbehtë, kërkon të paktën dylbi për t’u dalluar dhe madje edhe atëherë shfaqet vetëm si një pikë drite si një yll i largët.

Ceres nuk na bën asnjë favor për sa i përket reflektimit të saj. Objektet kanë një matje të quajtur albedo , e cila është një numër midis 0 dhe 1 për atë se sa të zinj ose të bardhë janë. Dëbora ose akulli i freskët shumë reflektues mund të kenë një albedo prej 0,8 ose 0,9. Planeti ynë fqinj Venusi thuhet shpesh se na duket i ndritshëm sepse mbulesa e tij e trashë e reve reflekton kaq shumë dritë dielli. Afërdita ka një albedo prej 0,65. Nga ana tjetër, objektet me albedo të ulët thithin shumicën e dritës së diellit dhe janë mjaft të errët. Qymyri dhe asfalti i freskët të dyja shënojnë 0.04 për albedon e tyre. Albedo e Ceres është 0.07. Praktikisht fshihet në errësirë ​​kundër errësirës së hapësirës.

Ceres mund të jetë planeti xhuxh më i ndritshëm siç shihet nga Toka, por vetëm sepse shtrihet brenda brezit të asteroidëve, zona e mbeturinave të sistemit diellor midis Marsit dhe Jupiterit. Albedo e Plutonit është 0.30 dhe e Erisit është 0.86, një nga albedot më të larta në sistemin diellor. Ceres është vetëm rreth tre herë më larg nga dielli se Toka. Krahasoni atë me Plutonin, i cili është 40 herë më larg nga dielli se Toka. Dhe Eris është 68 herë më larg nga dielli.

 Tokës dhe për këtë arsye më i ndritshëm, duke e bërë atë një kohë të shkëlqyer për të vëzhguar. Ceres do të jetë afër Aldebaranit rreth ditëve të para të nëntorit.

Kelly Kizer Ëhitt

Asteroidi Ceres në 17 nëntor përballë diellit në qiellin tonë

Ceres në kundërshtim: Njolla të ndritshme pranë qendrës së topit të rrumbullakët gri, me sipërfaqe të ashpër, shkëmbore.

Ceres ishte  asteroid i parë   i zbuluar në 1801. Bashkimi Ndërkombëtar Astronomik e riklasifikoi atë dhe  Plutonin si planet xhuxhë në vitin 2006. Ceres është objekti më i madh në brezin asteroid midis Marsit dhe Jupiterit. Është e vetmja botë në rripin e asteroidëve me masë të mjaftueshme – dhe për këtë arsye vetë-gravitet të mjaftueshëm – për ta tërhequr veten në formën e një topi. Pra, Ceres është i vetmi planet xhuxh në rripin e asteroidëve, apo edhe brenda orbitës së Neptunit, për këtë çështje. Në vitin 2021, Ceres do të jetë në kundërshtim  – përballë diellit në qiellin tonë – më 27 nëntor. Në atë kohë, ajo do të lindë në perëndim të diellit dhe do të perëndojë në lindjen e diellit. Fillimi i nëntorit ofron një mundësi unike për të dalluar Ceresin teksa kalon yllin e ndritshëm Aldebaran.

Anija kozmike Daën në Ceres

Ceres është rreth 600 milje (1000 km) e gjerë, ose rreth 1/4 e madhësisë së hënës sonë. Me përmasat e saj të ndara diku midis një asteroidi dhe një planeti, Ceres ishte një objektiv për studim nga  anija kozmike Daën .

Agimi mbërriti në Ceres në vitin 2015. Anija kozmike bëri bujë teksa po i afrohej Ceres, kur filloi të kapte imazhe të pikave të ndritshme në sipërfaqen e planetit xhuxh. Njerëzit bënin shaka se pikat dukeshin si fenerë të huaj. Por ato rezultuan se ishin  depozita kripe nga uji i kripur brenda planetit. Agimi gjeti gjithashtu një mal 2.5 milje (4000 metra) të lartë të quajtur  Ahuna Mons .

Si ta shikoni Ceres në opozitë

Nëse keni një teleskop ose dylbi të mirë, tani është koha të filloni të shikoni Ceres. Vini re se emri asteroid do të thotë si yll . Nga Toka, Ceres duket si një yll. Por për shkak se është shumë afër nesh, mund të shihet se lëviz para yjeve nga nata në natë.

Hiqni pluhurin nga dylbi ose teleskopi dhe shkoni në një  vend  me qiell të errtë për të parë Ceres. Shkëlqimi i objekteve astronomike matet në diçka të quajtur  madhësi, me numra më të ulët që tregojnë objekte më të ndritshme. Nga një vend pa ndotje nga drita, ju mund të shihni objekte deri në rreth  6 magnitudë . Në fillim të nëntorit, hëna është afër  fazës së re, duke lejuar qiejt më të errët dhe mundësi më të mira për të dalluar këtë botë të zbehtë. Ceres është rreth magnitudës 7.6 në fillim të nëntorit dhe do të jetë në magnitudën e saj më të ndritshme (magnitudë 7) në fund të nëntorit. Kështu që ju mund të shihni se do t’ju duhet ndihmë optike për të futur këtë objekt unik.

Ceres do të lëvizë përpara konstelacionit  Demi gjatë  gjithë nëntorit. Në mënyrë të veçantë, ju do të dëshironi ta kërkoni atë Brenda grupit të në formë V-je Hyades në Demi. Shikoni tani për ta gjetur pranë yllit të ndritshëm të kuqërremtë-portokall , yllit më të ndritshëm në Demi.

Ceres pranë Aldebaran

Koha më e lehtë për të gjetur Ceres në 2021 mund të jenë ditët e para të nëntorit. Ceres do të kalojë më pak se gjerësia e një hëne nga  Aldebarani në Demi rreth këtyre mbrëmjeve. Nëse fokusoni dylbi ose teleskop në Aldebaran, pika e dritës afër yllit do të jetë Ceres. Skiconi fushën e shikimit rreth Aldebaranit, më pas kthehuni në netë të njëpasnjëshme për të parë se cili “yll” ka lëvizur.

Data në të cilën Ceres do të jetë më afër Aldebaran-it ndryshon në varësi të burimit planetar që përdorni. Shikoni hartat e gjetësve më poshtë dhe më pas gjykoni vetë se në cilën datë e keni parë çiftin më afër.

Pse Ceres është kaq i zbehtë

Ceres rrotullohet rreth diellit tonë në një distancë më të madhe se Toka. Distanca mesatare e saj nga dielli është rreth 2.77 herë më e madhe se ajo e Tokës. Dhe kështu shkëlqimi i Ceres nuk ndryshon shumë gjatë gjithë vitit. Duke qenë i vogël, larg dhe i zbehtë, kërkon të paktën dylbi për t’u dalluar dhe madje edhe atëherë shfaqet vetëm si një pikë drite si një yll i largët.

Ceres nuk na bën asnjë favor për sa i përket reflektimit të saj. Objektet kanë një matje të quajtur albedo , e cila është një numër midis 0 dhe 1 për atë se sa të zinj ose të bardhë janë. Dëbora ose akulli i freskët shumë reflektues mund të kenë një albedo prej 0,8 ose 0,9. Planeti ynë fqinj Venusi thuhet shpesh se na duket i ndritshëm sepse mbulesa e tij e trashë e reve reflekton kaq shumë dritë dielli. Afërdita ka një albedo prej 0,65. Nga ana tjetër, objektet me albedo të ulët thithin shumicën e dritës së diellit dhe janë mjaft të errët. Qymyri dhe asfalti i freskët të dyja shënojnë 0.04 për albedon e tyre. Albedo e Ceres është 0.07. Praktikisht fshihet në errësirë ​​kundër errësirës së hapësirës.

Ceres mund të jetë planeti xhuxh më i ndritshëm siç shihet nga Toka, por vetëm sepse shtrihet brenda brezit të asteroidëve, zona e mbeturinave të sistemit diellor midis Marsit dhe Jupiterit. Albedo e Plutonit është 0.30 dhe e Erisit është 0.86, një nga albedot më të larta në sistemin diellor. Ceres është vetëm rreth tre herë më larg nga dielli se Toka. Krahasoni atë me Plutonin, i cili është 40 herë më larg nga dielli se Toka. Dhe Eris është 68 herë më larg nga dielli.

 Tokës dhe për këtë arsye më i ndritshëm, duke e bërë atë një kohë të shkëlqyer për të vëzhguar. Ceres do të jetë afër Aldebaranit rreth ditëve të para të nëntorit.

Kelly Kizer Ëhitt

About Post Author