Asteroidi i 1001-të  u filmua pranë  tokës


Eddie  Irizarry

/

Asteroidi i 1001-të  u filmua pranë  tokës

Videoja e mësipërme tregon asteroidin 2016AJ 193   QE  rrotullohet ndërsa përshkoi Tokën. Antena 70 metra e Goldstone e NASA-s mori imazhet në 22 gusht 2021. Ky objekt u bë kështu asteroidi 1,001-të pranë Tokës që do të matet me radarët planetarë që nga vëzhgimi i parë i radarit i asteroidit 1566 Icarus në 1968. shkëmbi i madh hapësinor kaloi me siguri më afër Tokës më 21 gusht. Edhe pse ne nuk ishim kurrë në rrezik, asteroidi 2016 AJ193 kaloi aq afër sa të shihej në teleskopet e oborrit te shtepise. 

Ndërkohë, nga 20 deri më 24 gusht, shkencëtarët studiuan shkëmbin me antenën Goldstobe  pranë Barstow, California. Ata i dërguan sinjale radio asteroidit dhe analizuan reflektimet e radarit ose “jehonat” që u kthyen. Shkencëtarët zbuluan se asteroidi 2016 AJ193 përfundon një rrotullim çdo 3.5 orë. Ata gjithashtu ishin në gjendje të merrnin detaje të mira të sipërfaqes së objektit, duke përfshirë kreshtat, kodrat e vogla, zonat e sheshta, konkavitetet dhe gurët e mundshëm, tha NASA.

Asteroidi 2016 AJ193 është rreth 0.9 milje (1.4 km) në diameter, duke udhëtuar me 98,538 milje në orë (94,208 km/orë) në krahasim me Tokën. Ai kaloi në mënyrë të sigurtë nga Toka në një distancë prej 2.1 milion milje (3.4 milion km) ose rreth 8.9 herë distanca e Hënës nga ne  .

Astronomi Shantanu  Naidu   i Laboratorit të Shtytjes Jet të NASA -s (JPL) në Pasadena, California, udhëhoqi vëzhgimet e radarit të 22 gushtit të 2016 AJ193. Ai komentoi në një  nje deklarate te Nasa se shkencëtarët planifikuan vëzhgimet e radarit të këtij asteroidi për vite me rradhë. Ai tha:

Duhet të shikoni Sky Events në 2021

Ajo ka një orbitë kometare, që sugjeron se mund të jetë një kometë joaktive. Por ne dinim pak për të para këtij kalimi, përveç madhësisë së tij dhe sa rreze dielli reflekton sipërfaqja e tij.

Imazh radar i Asteroidit 2016 AJ193 nga Antena Goldstone e NASA -s në Kaliforni. Imazhi përmes NASA/JPL-Caltech.

Mbrojtja planetare

NASA tha se  se gati 3/4 e të gjitha vëzhgimeve të radarëve të asteroidëve pranë Tokës janë bërë që kur Programi i Vëzhgimeve NEO i agjencisë rriti fondet për këtë punë 10 vjet më parë. Programi tani është pjesë e programit te mbrojtjes  planetare të NASA . Ai tha se asteroidi i 1000-të  u  vëzhgua j me radar më 14 gusht 2021. Ai asteroid i vogël i sapo zbuluar pranë Tokës na kaloi në një distancë prej mbi 1 milion milje (rreth 1.7 milion km). Midis 65 dhe 100 këmbëve (20 dhe 30 metra) të gjerë, 2021 PJ1 nuk ishte një kërcënim për Tokën, gjithashtu. Por qasja e këtij asteroidi ishte historike, tha NASA:

… Duke shënuar asteroidin e 1000-të pranë Tokës që do të vëzhgohet nga radarët planetarë në pak më shumë se 50 vjet.

Astronomi  Lance Benner , i cili drejton programin e kërkimit të radarëve të asteroidit të NASA -s në JPL, tha:

2021 PJ1 është një asteroid i vogël, kështu që kur na kaloi në një distancë prej mbi një milion milje, ne nuk mund të merrnim imazhe të detajuara të radarit. Megjithatë, edhe në atë distancë, radari planetar është mjaft i fuqishëm për ta zbuluar atë dhe për të matur shpejtësinë e tij me një saktësi shumë të lartë, gjë që përmirësoi ndjeshëm njohuritë tona për lëvizjen e tij të ardhshme.

Hulumtimi i radarit të asteroidit

Përmirësimi i njohurive për lëvizjen e ardhshme është një nga pikat kryesore të programit të kërkimit të radarëve të asteroidit të NASA -s. Në dekadat e fundit, astronomët kanë kuptuar se asteroidët dhe kometat kanë potencial të godasin Tokën. NASA tha se shkencëtarët do të përdorin vëzhgimet e reja të 2016 AJ193 për të kuptuar më mirë madhësinë, formën dhe përbërjen e tij. Ashtu si me 2021 PJ1, matjet e distancës dhe shpejtësisë së tij gjatë kësaj qasjeje siguruan gjithashtu të dhëna që do të zvogëlojnë pasiguritë në llogaritjen e orbitës së tij të ardhshme. Kelly Fast nga Zyra e Koordinimit të Mbrojtjes Planetare në Selinë e NASA -s në Uashington DC komentoi:

Sondazhet kanë përdorur teleskopë optikë me bazë tokësore dhe hapësinore për të zbuluar dhe gjurmuar gati 27,000 NEO në të gjithë sistemin tonë diellor. Përveç kësaj, radari planetar është një mjet i rëndësishëm për monitorimin e asteroideve që i afrohen Tokës. Arritja e këtij momenti historik të pak më shumë se 1.000 zbulimeve të radarëve të asteroideve pranë Tokës thekson kontributin e rëndësishëm që është dhënë në karakterizimin e kësaj popullsie të rrezikshme. Kjo është thelbësore për përpjekjet tona të mbrojtjes planetare.


About Post Author