“Asteroidi i dytë trojan” konfirmoi orbitimin me Tokën


Asteroidi 2020 XL5 do të jetë shoku i Tokës për 4000 vitet e ardhshme.

Reaktori i rubrikës:”Shkencë”

1.

Një trup shkëmbor i ndotur që rrotullohet në rrugën e Tokës është një “asteroid trojan” që shoqëron planetin tonë rreth diellit, kanë konfirmuar astronomët. 

2.

Asteroid 2020 XL5 është asteroidi i dytë trojan i zbuluar ndonjëherë. Është tre herë më i madh se i vetmi Trojan tjetër i njohur i tokës  , i quajtur Asteroid 2010 TK7, i cili u  konfirmua ne vitin 2011. Këta shkëmbinj të vegjël hapësinorë orbitojnë së bashku me Tokën, por ato janë të vështira për t’u dalluar nga planeti ynë – Asteroidi 2010 TK7 ndonjëherë ndodhet në anën tjetër të diellit nga ne. Ata ulen në pika të ëmbla gravitacionale të njohura si pika Langramzhiane . Nëse Toka dhe dielli përbëjnë dy pika të një trekëndëshi barabrinjës, pika e Lagranzhit do të ishte pika e tretë e atij trekëndëshi. Toka dhe dielli kanë pesë nga këto pika.

3.

Trojani i sapogjetur është në një pikë Lagranzhiane që e ka atë në orbitë përpara Tokës në rrugën e përbashkët të dy trupave dhe asteroidi do të qëndrojë atje për 4000 vjet të tjera, raportuan studiuesit të martën (1 shkurt) në revistën Nature Communications . Asteroidi është ndoshta rreth 0.7 milje (1.18 kilometra) në diametër, megjithëse ky vlerësim mund të jetë i gabuar nëse sipërfaqja e asteroidit t është pak a shumë reflektuese sesa supozojnë astronomët. Trojanët ekzistojnë edhe në orbita të tjera planetare. Ata janë parë rreth Venusit, Marsit, Jupiterit, Uranit dhe Neptunit, shkruan udhëheqësi i studimit Tony Santana-Ros, një shkencëtar planetar në Universitetin e Alicante në Spanjë dhe kolegët në gazetën e re. Megjithatë, është më e vështirë të shohësh vetë Trojanët e Tokës, sepse ata shpesh ulen nën hijen e Tokës ose orbitojnë në një kënd të çuditshëm nga planeti, duke i bërë ata të zbehtë dhe të vështirë për t’u kapur. Asteroidi 2020 XL5 u pa për herë të parë në sondazhin Pan-STARRS1, i cili përdor një teleskop 1.8 metra në Hawaii për të marrë imazhe në fushë të gjerë të qiellit. Të dhënat vijuese u mblodhën nga teleskopët në Arizona, Kili dhe Ishujt Kanarie.

3.

Astronomët zbuluan se më shumë se 500 vjet më parë, 2020 XL5 nuk ishte një Trojan, por se orbita e tij u stabilizua në pikën Lagrangiane rreth asaj kohe. 

Këndet e orbitave të asteroidit 2010 TK7 dhe asteroidit 2020 XL5 krahasuar me atë të Tokës do të thotë se do të ishte e pamundur të bëhej një mision takimi me asnjë nga Trojan, llogaritën studiuesit. Një fluturim – që nuk do të kërkonte sinkronizimin e një anije kozmike me orbitat e asteroidëve – mund të jetë e mundur, zbuloi studimi. Nga të dy, shkruan studiuesit, Trojani i sapo zbuluar ka të ngjarë të jetë më i lehtë për t’u fluturuar, pasi pozicioni i tij ofron më shumë fleksibilitet për datën e nisjes së një sondë teorike hapësinore. Edhe nëse nuk është e mundur të vizitosh asnjërin prej miqve orbital të Tokës, të kesh dy orbita për të krahasuar do t’i ndihmojë astronomët të kuptojnë matematikën orbitale që i bën të mundur Trojans.

“Zbulimi i një asteroidi të dytë ET [Trojan i Tokës] mund të përmirësojë njohuritë tona për dinamikën e kësaj popullate të pakapshme,” shkruajnë ata.

Stephanie Pappas 

Botuar fillimisht në Live Science. 

About Post Author