Asteroidi i katërfishtë është i pari i llojit të tij


Astronomët kanë gjetur 3 trupa që rrotullohen rreth Elektrës, duke e bërë atë sistemin e parë të katërfishtë asteroid. Ata dinin më parë për 2 hënat e jashtme (të paraqitura në orbitat portokalli dhe jeshile). Trupi më i zbehtë, i brendshëm (në blu) është trupi i 4-të i sapo zbuluar. 

Asteroidi i parë i katërfishtë i njohur

Më 14 shkurt 2022, Observatori Jugor Evropian ESO  njoftoi ekzistencën e asteroidit të parë që dihet se ka tre shoqërues. Elektra , e cila shtrihet në brezin kryesor te asterioideve   , kishte tashmë dy hëna që ne i dinim. Por një ekip astronomësh gjetën një hënë të brendshme edhe më të zbehtë që rrethonte asteroidin. Ky është asteroidi i parë i katërfishtë i regjistruar.

  Anthony Berdeu   i Institutit Kombëtar të Kërkimeve Astronomike të Tajlandës drejtoi ekipin që zbuloi hënën më të re të Elektrës. Ata kërkuan të dhënat e arkivit të shkencës ESO dhe përdorën një teknikë të re përpunimi për të bërë zbulimin. Hëna, e cila aktualisht quhet S/2014 (130) 2, është pak më pak se 217 milje (350 km) nga Elektra. Është gjithashtu 15,000 herë më i dobët se trupi i tij mëmë.

Berdeu dhe ekipi publikuan   studimin e tyre më 9 nëntor 2021, në revistën  e rishikuar nga koleget  Astronomy and Astrophysics .Ida  ishte asteroidi i parë që astronomët zbuluan se kishte një hënë.Kur anija kozmike Galileo   e NASA- s fluturoi pranë në 1993, mori imazhe të Idës. Anëtarja e ekipit të Galileo, Ann Harch, zbuloi hënën – tani të quajtur Dactyl – në të dhënat e imazhit në 1994.

Sylvia ishte sistemi i parë i trefishtë asteroid i zbuluar. Në vitin 2013, astronomët e oborrit të shtëpisë ndihmuan në marrjen e matjeve të këtij sistemi të trefishtë ndërsa kalonte përpara një ylli më të largët. Vëzhgimet ndihmuan në ngushtimin e pozicioneve dhe madhësive të Sylvia-s dhe hënave të saj.

Kohët e fundit, asteroidi Florence e kaloi 18 herë më shumë se distanca Tokë-Hënë nga ne në vitin 2017. Teksa kaloi, astronomët përdorën radarin për të gjetur dy hëna të vogla që rrotulloheshin rreth Firences.

Përfundimi: Astronomët kanë gjetur sistemin e parë të katërfishtë asteroid. Ata zbuluan se Elektra, një asteroid i brezit kryesor që dihet se ka dy hëna, ka një hënë shtesë në një orbitë të ngushtë.

Kelly Kizer Whitt

About Post Author