Asteroidi katër herë më i madh se Empire State Building, duke lëvizur më 27 maj


Asteroidi katër herë më i madh se Empire State Building, duke lëvizur më 27 maj
Brandon Specktor

Asteroidi do të kajojë në mënyrë të sigurt Tokën me 47,200 mph.
Asteroidi 7335 (1989 JA), me përmasa katër herë më të gjerë se lartësia e Empire State Building, do t’i afrohet Tokës më 27 maj 2022.
Një asteroid i madh katër herë më i madh se Empire State Building do t’i afrohet Tokës më 27 maj, sipas Qendrës së NASA-s për Studimet e Objekteve Afër Tokës (CNEOS).
Mos kini frikë: asteroidi , i quajtur 7335 (1989 JA), do t’i kalojë planetit tonë me rreth 2.5 milion milje (4 milion kilometra) – ose gati 10 herë më shumë se distanca mesatare midis Tokës dhe Hënës . Megjithatë, duke pasur parasysh madhësinë e madhe të shkëmbit hapësinor (1.1 milje ose 1.8 km në diametër) dhe afërsinë relativisht të afërt me Tokën, NASA e ka klasifikuar asteroidin si “potencialisht të rrezikshëm”, që do të thotë se ai mund të shkaktojë dëme të mëdha në planetin tonë nëse orbita e tij ndonjëherë ndryshon dhe shkëmbi ndikon në Tokë.
Sipas NASA-s, 7335 (1989 JA) është asteroidi më i madh që do t’i afrohet Tokës këtë vit. Shkencëtarët vlerësojnë se asteroidi po udhëton me rreth 47,200 mph (76,000 km/h), ose 20 herë më shpejt se një plumb me shpejtësi. Shkëmbi nuk do të bëjë një fluturim tjetër afër deri më 23 qershor 2055, kur do të kalojë edhe më larg se kjo fluturim, ose brenda rreth 70 herë distanca midis Tokës dhe Hënës.
Ky asteroid është një nga më shumë se 29,000 objektet afër Tokës (NEO) që NASA gjurmon çdo vit. NEO i referohet çdo objekti astronomik që kalon brenda rreth 30 milionë milje (48 milionë km) nga orbita e Tokës, sipas NASA-s. Shumica e këtyre objekteve janë jashtëzakonisht të vogla; 7335 (1989 JA) masa më të mëdha se rreth 99% e NEO-ve që NASA ndjek, tha agjencia.
7335 (1989 JA) gjithashtu përshtatet në një klasë asteroidi të quajtur Apollo-class – që i referohet asteroidëve që rrotullohen rreth diellit ndërsa kalojnë periodikisht orbitën e Tokës , raportoi më parë Live Science. Astronomët dinë për rreth 15,000 asteroidë të tillë.
NASA monitoron nga afër NEO-të si ky dhe së fundmi nisi një mision për të testuar nëse asteroidët potencialisht të rrezikshëm mund të shmangen një ditë nga një kurs përplasjeje me Tokën. Në nëntor 2021, NASA nisi një anije kozmike të quajtur Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART), i cili do të përplaset kokë më kokë në asteroidin Dimorphos 525 këmbë (160 metra) të gjerë në vjeshtën e 2022. Përplasja nuk do ta shkatërrojë asteroidin . por mund të ndryshojë pak shtegun orbital të shkëmbit, raportoi më parë Live Science.

Botuar fillimisht në Live Science.

About Post Author