Asteroidi “potencialisht i rrezikshëm” dy herë më i madh se Empire State Building do të kalojë pranë Tokës të enjten…


Ben Turner 

Ai do të na kalojë me shpejtësi 23,300 mph.

Ky imazh i konceptit artistik tregon një asteroid që fluturon pranë Tokës.

Një asteroid gjigant “potencialisht i rrezikshëm” që mund të jetë dyfishi i madhësisë së Empire State Building është vendosur të kalojë Tokën të enjten (28 prill), sipas NASA-s .

Asteroidi , i quajtur 418135 (2008 AG33), ka një diametër të vlerësuar midis 1,150 dhe 2,560 këmbë (350 deri në 780 metra) dhe do të depërtojë në orbitën e Tokës me një shpejtësi 23,300 mph (37,400 km/h). Fatmirësisht, asteroidi pritet të kalojë pranë planetit tonë pa ndonjë rrezik ndikimi.

Në pikën e tij më të afërt, asteroidi – duke udhëtuar me më shumë se 30 herë shpejtësinë e zërit – do të vijë brenda rreth 2 milionë milje (3.2 milionë kilometra) nga Toka , që është afërsisht tetë herë distanca mesatare midis Tokës dhe Hënës . Kjo mund të tingëllojë si një hendek i madh, por sipas standardeve kozmike, në fakt është një hedhje guri larg.

LUAJ TINGULLI

NASA e cilëson çdo objekt hapësinor që ndodhet brenda 120 milionë miljeve (193 milionë km) nga Toka si “objekt afër Tokës” dhe çdo objekt që lëviz me shpejtësi brenda 4.65 milionë miljeve (7.5 milionë km) si “potencialisht i rrezikshëm”. Pasi objektet flamurohen, astronomët i monitorojnë nga afër, duke kërkuar për ndonjë devijim nga trajektorja e tyre e parashikuar që mund t’i vendosë ata në një kurs përplasjeje me Tokën.  

Shkëmbi hapësinor në hyrje u zbulua për herë të parë në 12 janar 2008, nga anketuesit e asteroidëve në observatorin Mt. Asteroidi lëkundet pranë planetit tonë afërsisht çdo shtatë vjet, me fluturimin tjetër të afërt që parashikohet të vijë më 25 maj 2029.

Asteroidi i së enjtes mund të mos jetë as shkëmbi më i madh hapësinor që na kalon me shpejtësi në javët e ardhshme. Ky titull ka të ngjarë të shkojë në 467460 (2006 JF42), i cili ka një diametër të vlerësuar midis 1,247 dhe 2,822 këmbë (380 deri në 860 m) dhe do të udhëtojë me rreth 25,300 mph (40,700 km/h) kur të na kalojë më 9 maj. 2022.

Nëse astronomët ndonjëherë spiunojnë një asteroid që fluturon drejt në Tokë, agjencitë hapësinore anembanë botës po punojnë tashmë për mënyrat për ta devijuar objektin. Më 24 nëntor 2021, NASA nisi një anije kozmike si pjesë e misionit të saj të Testit të Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, i cili planifikon të ridrejtojë një asteroid jo të rrezikshëm duke e përplasur atë nga kursi, raportoi më parë Live Science . Kina është gjithashtu në fazat e hershme të planifikimit të një misioni të ridrejtimit të asteroideve. Duke përplasur 23 raketa Long March 5 në asteroidin Bennu, vendi thotë se do të jetë në gjendje të devijojë shkëmbin hapësinor nga një ndikim potencialisht katastrofik me Tokën , raportoi më parë Live Science.

Botuar fillimisht në Live Science.

About Post Author