Asteroidi rreth 1 km do të kalojë tokën  në largësin rreth 5.15 herë distanca Tokë-Hënë më 18 janar


Asteroidi rreth 1 km.do të kalojë Tokën  në largësin rreth 5.15 herë distanca Tokë-Hënë më 18 janar

Astronomët kapën asteroidin (7482) 1994 PC1 gjatë një fluturimi pranë Tokës në 1997. Shkëmbi hapësinor shfaqet si një gjurmë për shkak të lëvizjes së tij shumë të shpejtë të dukshme. 

Një asteroid i madh me gurë do të kalojë në mënyrë të sigurt Tokën më 18 janar 2022. Madhësia e tij e vlerësuar është rreth 3,280 këmbë (rreth 1 km ose .6 milje), rreth 2 1/2 herë më e lartë se lartësia e Empire State Building . Siç mund ta shihni nga etiketa e këtij asteroidi – (7482) 1994 PC1 – është i njohur që nga viti 1994. Ai klasifikohet si një asteroid potencialisht i rrezikshëm për shkak të madhësisë së tij dhe fluturimeve të njohura relativisht të afërta të planetit tonë. Një asteroid i kësaj madhësie godet Tokën afërsisht çdo 600,000 vjet . Por ne nuk kemi asgjë për t’u frikësuar nga 1994 PC1 në afrimin e tij të afërt të 2022. Dhe … një plus … astronomët amatorë me teleskopë në oborrin e shtëpisë mund ta kapin një paraqitje të shkurtër të tij teksa kalon.

Asteroidi 7482 potencialisht i rrezikshëm

Robert McNaught zbuloi asteroidin (7482) 1994 PC1 në Observatorin Siding Spring në Australi më 9 gusht 1994. Me trajektoren e tij në dorë, astronomët gjetën shkëmbin hapësinor në imazhet e mëparshme nga vëzhgimet e tjera që datojnë në shtator 1974. Me 47 vjet vëzhgimet, orbita e saj është e vendosur mirë.

Afrimi më i afërt me Tokën ndodh më 18 janar 2022, në 4:51 pasdite EST (21:51 UTC ). Kjo qasje do të jetë më e afërta për këtë asteroid për të paktën 200 vitet e ardhshme për të cilat astronomët kanë llogaritur orbitën e tij.

Asteroidi me shpejtësi do të kalojë 1.2 milion milje (1.93 milion km) nga Toka, ose rreth 5.15 herë distanca Tokë-Hënë. Kjo është një distancë shumë e sigurt, por mjaft afër për të vëzhguar lehtësisht me një teleskop të vogël në oborrin e shtëpisë.

Shkëmbi i madh hapësinor po udhëton me 43,754 milje në orë (19.56 kilometra në sekondë) në krahasim me Tokën. Shpejtësia e konsiderueshme do t’u mundësojë astronomëve amatorë të dallojnë asteroidin e shpejtë. Do të shfaqet si një pikë drite, e ngjashme me një yll, duke kaluar para yjeve të sfondit gjatë mbrëmjes. Asteroidi (7482) 1994 PC1 do të shkëlqejë me magnitudë rreth 10. Një objekt me magnitudë 10 është një objektiv i mirë për vëzhguesit që përdorin një teleskop 6 inç ose më të madh në oborrin e shtëpisë nga një zonë e errët qielli .

Të apasionuarit pas qiellit duke përdorur një teleskop të vogël të drejtuar në kohën dhe vendndodhjen e duhur mund të jenë në gjendje të dallojnë asteroidin (7482) 1994 PC1. Për Amerikën e Veriut, vëzhguesit me teleskopë të oborrit të shtëpisë kanë mundësinë më të mirë për të parë asteroidin e madh disa orë pas afrimit të afërt të 18 janarit (shih grafikët më poshtë). Ju duhet të jeni në gjendje të zbuloni lëvizjen e shkëmbit hapësinor falë madhësisë dhe afërsisë së tij. Kur asteroidi kalon pranë yjeve të sfondit të fiksuar, lëvizja do të jetë më e dukshme.

Një teknikë tjetër e mirë për të dalluar asteroidin është të lidhni një kamerë në teleskop dhe të bëni ekspozime prej 30 deri në 45 sekonda. Drejtojeni kamerën dhe teleskopin drejt një ylli ose objekti referues në trajektoren e asteroidit. Grafikët tanë më poshtë do t’ju ndihmojnë të gjeni yjet e referencës. Një imazh i ekspozuar për disa sekonda tregon lëvizjen e shkëmbit hapësinor si një rrip drite, ndërsa ekspozimet më të shkurtra zbulojnë asteroidin si një pikë drite që shfaqet në vende të ndryshme në imazhe.

Megjithëse asteroidi (7482) 1994 PC1 do të ishte një objektiv i shkëlqyer për astronomët që përdorin radarin Goldstone në Kaliforni, fatkeqësisht antena e radarit DSS-14 nuk do të jetë në gjendje të studiojë shkëmbin hapësinor për shkak të mirëmbajtjes.

Përfundimi: Një asteroid i madh me madhësinë e urës së Golden Gate do të kalojë Tokën më 18 janar 2022. Asteroidi nuk përbën asnjë kërcënim për Tokën dhe në afërsinë e tij do të kalojë më shumë se pesë herë largësia e hënës.

Burimi:Eddie Irizarry