Asteroidi vrasës i dinosaurëve shkaktoi cunam global


Asteroidi vrasës i dinos shkaktoi cunam global

Deborah Byrd

Kelly Kizer Whitt

Valë e fuqishme nga asteroidi dino-vrasës

Oqeanografët në Universitetin e Miçiganit thanë më 4 tetor 2022 se asteroidi që goditi Tokën dhe zhduku dinosaurët – 66 milionë vjet më parë – shkaktoi gjithashtu një cunami të madh global.

Vala e madhe filloi më shumë se një milje (1.6 km) e lartë, thanë ata. Ishte mjaft i madh për të pastruar fundin e oqeanit mijëra milje nga vendi i goditjes Chicxulub në gadishullin Jukatan të Meksikës. Dhe u deshën disa ditë – “më pak se një javë”, thanë shkencëtarët – për t’u shpërndarë. Autorët llogaritën energjinë fillestare që përmban ky cunami i lashtë. Dhe ata zbuluan se ishte deri në 30,000 herë më e madhe se energjia në cunamin shkatërrues të tërmetit të dhjetorit 2004 në Oqeanin Indian , një nga cunamet më të mëdha në rekordin modern. Ata në një deklaratë thanë :

Çdo cunami i dokumentuar historikisht është i zbehtë në krahasim me një ndikim të tillë global.

Studimi i tyre bazohet në një kombinim të modelimit kompjuterik dhe provave gjeologjike. Ai u botua më 4 tetor në një revistë me akses të hapur të Unionit Gjeofizik Amerikan, të quajtur AGU Advances .

Dëshmi të forta deri në Zelandën e Re

Për të kontrolluar modelet e tyre kompjuterike me provat gjeologjike, autorët ekzaminuan 120 vende gjeologjike dhe gjetën prova të një cunami global, duke mbërritur aq larg sa ajo që është sot Zelanda e Re. Ata i krahasuan ato sedimente me valët dhe erozionin e parashikuar nga modelet e tyre. Autorja kryesore Molly Range , e cila ka punuar si oqeanografe në Laboratorin e Modelimit të Oqeanit në Universitetin e Miçiganit nga 2016 deri në 2020, shpjegoi:

Ky cunami ishte mjaft i fortë për të shqetësuar dhe gërryer sedimentet në pellgjet e oqeanit në gjysmë të rrugës rreth globit. Ai la ose një boshllëk në të dhënat sedimentare ose një grumbull sedimentesh të vjetra. Shpërndarja e erozionit dhe hiatuseve që kemi vërejtur në sedimentet detare më të larta të Kretakut janë në përputhje me rezultatet e modelit tonë, gjë që na jep më shumë besim në parashikimet e modelit.

Autorët thanë se daljet e kufirit K-Pg në brigjet lindore të Ishujve të Veriut dhe Jugut të Zelandës së Re kanë një rëndësi të veçantë për studimin e tyre. Kjo zonë është më shumë se 7,500 milje (12,000 km) nga vendi i goditjes në Jukatan. Sedimentet e trazuara shumë të Zelandës së Re fillimisht mendohej se ishin rezultat i aktivitetit tektonik lokal. Por duke pasur parasysh moshën e depozitave dhe vendndodhjen e tyre direkt në shtegun e modeluar të cunamit të ndikimit Chicxulub, ekipi dyshoi për një origjinë të ndryshme. Range shpjegoi:

Ne mendojmë se këto depozita po regjistrojnë efektet e cunamit të ndikimit, dhe ky është ndoshta konfirmimi më i qartë i rëndësisë globale të kësaj ngjarje.

Amplituda maksimale e valës së cunamit, në centimetra, pas goditjes së asteroidit 66 milionë vjet më parë. 

Sa përmbytje në bregdet?

Autorët thanë se studimi i tyre nuk modeloi në mënyrë eksplicite përmbytjet bregdetare. Por, thanë ata, lartësitë e valëve mund të ishin afruar më shumë se 32.8 këmbë (10 metra) pasi cunami iu afrua rajoneve bregdetare të Atlantikut të Veriut dhe pjesëve të bregut të Paqësorit të Amerikës së Jugut.

Ndërsa cunami iu afrua atyre brigjeve dhe u ndesh me ujërat e cekët të fundit, lartësitë e valëve do të ishin rritur në mënyrë dramatike përmes një procesi të quajtur shoaling . Ata thanë:

Lartësi të tilla mund të kenë shkaktuar përmbytje të konsiderueshme dhe disa autorë të këtij studimi do të kryejnë një studim të ardhshëm për të eksploruar atë proces.

Në përgjithësi, sipas deklaratës së shkencëtarëve, ky studim :

…paraqet simulimin e parë global të cunamit të ndikimit Chicxulub që do të publikohet në një revistë shkencore të rishikuar nga kolegët, e vërtetuar nga një përmbledhje e re shteruese e vendeve gjeologjike që përmbajnë dëshmi të një cunami masiv global.

Përfundimi: Dëshmitë nga modelimi kompjuterik dhe nga vendet gjeologjike sugjerojnë se asteroidi vrasës i dinos i 66 milionë viteve më parë krijoi një valë të madhe globale, me rreth 30,000 herë energjinë e cunamit të tërmetit të dhjetorit 2004 në Oqeanin Indian .

Burimi: Ndikimi Chicxulub prodhoi një cunami të fuqishëm global

About Post Author