Astronautët dallojnë një oaz të lashtë në formë zemre në Egjipt pikërisht në kohën e duhur për Ditën e Shën Valentinit


Falënderoni ‘mbretërit inxhinierë’ të Egjiptit të lashtë për këtë zemërthyes gjeografik.

Duke fluturuar 250 milje (400 kilometra) mbi Tokë, astronautët në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) shikuan planetin tonë majin e kaluar dhe panë një oaz në formë zemre që lulëzoi në shkretëtirën egjiptiane. Sot (14 shkurt), miqtë tanë në hapësirë ​​po ndajnë imazhin mbresëlënës si një Shën Valentin i veçantë për të gjithë planetin, me mirësjellje të faqes së internetit  të observatorit të Tokës të NASA .

I njohur si Oasis Faiyum, kjo zemër e harlisur në shkretëtirë është në fakt një pellg i gjerë ligatinor që shtrihet mbi 450 milje katrorë (1200 km katror) – rreth një herë e gjysmë më shumë se sipërfaqja e pesë lagjeve të qytetit të Nju Jorkut. Ndonëse mund të mos jetë aq e populluar sa Molla e Madhe sot, oaza ka mbështetur jetën njerëzore për rreth 8,000 vjet, sipas NASA-s, dhe ishte terreni për disa nga bëmat më ambicioze të inxhinierisë në historinë e lashtë.

I ushqyer nga një kanal natyror i lumit Nil aty pranë i njohur si Bahr Yussef, oaza dikur ishte një liqen vezullues i quajtur Liqeni Moeris. Ekzistenca e liqenit varej nga përmbytjet sezonale nga Nili, sipas departamentit të gjeografisë në University College Londin (UCL). Kur ujërat e përmbytjeve të Nilit ishin shumë të ulëta, sundimtarët e Egjyptit të lashtë ndonjëherë merrnin masa të guximshme. Ka prova se një varg faraonësh që jetonin rreth 4000 vjet më parë trajtuan një mungesë veçanërisht të rëndë të ujit ballë për ballë duke zgjeruar Bahr Yussef për të kthyer manualisht ujin në rajon.

“Ky ishte një nga projektet më të hershme hidrologjike kombëtare masive në botë,” sipas faqes së internetit të UCL. “Mbretërit përgjegjës të Dinastisë së 12-të ishin Amenemhat I-III dhe ata fituan titullin “mbretër inxhinierë”.

Sot, liqeni i lashtë jeton si Liqeni Qarun shumë më i vogël (shihet poshtë zemrës në imazhin e NASA-s). Falë atyre punëve inxhinierike të lashtësisë, pjesa tjetër e shtratit të madh të liqenit të Moeris-it të vjetër mbetet një oaz pjellor që mbështet shumë fshatra, qytete, ferma dhe pemishte – të cilat ju (dhe astronautët) mund t’i shihni në rajonet gri me arna që përbëjnë oazin zemra në imazhin e mësipërm.   

Dhe kështu, ne falënderojmë faraonët e lashtë për këtë Shën Valentin gjeografik. Le të shpresojmë që zemrat e tyre të jenë ende aty ku duhet të jenë .

Brandon Specktor 

Oazi në formë zemre ndodhet në një shtrat të lashtë liqeni që ka mbështetur jetën njerëzore për mijëra vjet.

About Post Author