Astronauti i NASA-s fotografon ‘kafkën’ gjigante në shkretëtirën e Saharasë


Imazhi, i cili u shfaq së fundmi në faqen e internetit të NASA-s, tregon atë që duket si një kranium gjigant në dyshemenë e shkretëtirës.Fotografitë e marra nga hapësira nga astronautët janë gjithmonë magjepsëse, por ky shembull i fundit – i kapur në fillim të këtij viti nga Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës – është ndoshta një nga më të pazakontët që kemi parë.

I ndodhur në malet e Masivit Tibesti të shkretëtirës së Saharasë që shtrihen nëpër Çad dhe Libi, kjo veçori e çuditshme në formë kafke mund të duket si një punë në Photoshop, por në fakt është një imazh i vërtetë i një kaldere gjigante vullkanike të njohur si Trou au Natron.Me një gjerësi prej 3300 metrash, vullkani ka qenë i zhdukur për qindra mijëra vjet, por pamja e tij kur shihet nga lart e ka bërë atë një nga karakteristikat më intriguese në rajon.

gjyra e bardhë e ‘kafkës’ është për shkak të një përzierjeje të përbërjeve të ndryshme të kripura, ndërsa të dy sytë janë në të vërtetë kone zhir që janë ngritur mbi pjesën tjetër të dyshemesë së kraterit.

“Largësia e Trou au Natron e bën të vështirë qasjen për shkencëtarët,” shkroi NASA.

“Megjithatë, analizat e mostrave të shkëmbinjve dhe fosileve të mbledhura në vitet 1960 tregojnë se Trou au Natron ishte mbushur nga një liqen akullnajor qindra metra i thellë rreth 14,000 vjet më parë.”

“Megjithatë, analizat e mostrave të shkëmbinjve dhe fosileve të mbledhura në vitet 1960 tregojnë se Trou au Natron ishte mbushur nga një liqen akullnajor qindra metra i thellë rreth 14,000 vjet më parë.”

Me një gjerësi prej 3300 metrash, vullkani ka qenë i zhdukur për qindra mijëra vjet, por pamja e tij kur shihet nga lart e ka bërë atë një nga karakteristikat më intriguese në rajon.