Astronomët do të bëjnë një njoftim,do të shpallet brenda dy javësh,për Rrugën e Qumështit


Zbulimi i madh i astronomisë do të shpallet brenda dy javësh

1.


Astronomët po përgatiten për të shpallur diçka të re në lidhje me galaktikën tonë dhe ajo ka potencialin të jetë mjaft domethënëse.

Gjetjet, të cilat do të vijnë nga Observatori Jugor Evropian (ESO), bazohen në të dhënat nga projekti i teleskopit Event Horizon (EHT) i cili më parë prodhoi imazhin e parë të një vrime të zezë në vitin 2019.

Pikërisht çfarë do të njoftohet kjo koha mbetet e mbyllur për momentin, megjithatë ka padyshim arsye për t’u emocionuar – projekti ka shpenzuar vite duke studiuar zemrën e galaktikës Rruga e Qumështit dhe çfarëdo që shkencëtarët kanë gjetur, ai ka potencialin të revolucionarizojë të kuptuarit tonë për të.

Një konferencë shtypi, e cila thuhet se do të prezantojë “rezultatet novatore të Rrugës së Qumështit” me “material të gjerë mbështetës audiovizual”, do të transmetohet drejtpërdrejt më 12 maj në orën 15:00 CST.

“Drejtori i Përgjithshëm i ESO-s do të mbajë fjalët hyrëse”, thuhet në një njoftim për njoftimin.

“Drejtori i projektit EHT Huib Jan van Langevelde dhe Kryetari i Bordit Themelues të Bashkëpunimit të EHT Anton Zensus do të japin gjithashtu vërejtje.”

“Një panel studiuesish të EHT do të shpjegojë rezultatin dhe do t’u përgjigjet pyetjeve.”

Burimi: Science Alert |
2.

 Astronomët do të bëjnë një njoftim masiv për diçka në Rrugën e Qumështit

CARLY CASSELLA

Pas dy javësh, Observatori Evropian Jugor (ESO) do t’i prezantojë botës informacione të reja rreth Rrugës sonë të Qumështit.

Është me mend se cili do të jetë njoftimi, por bazuar në atë që ne dimë për përpjekjet e tyre të fundit, ka arsye për t’u emocionuar – rezultatet që po prezantohen janë nga projekti Event Horizon Telescope (EHT), i cili ishte përgjegjës për prodhimin  e parë ndonjëherë Imazhi i një vrime të zezë në 2019.

Për vite me radhë projekti EHT ka studiuar zemrën e galaktikës sonë të shtëpisë, Rrugës së Qumështit, e cila ka shumë të ngjarë të jetë shtëpia e një vrime të zezë supermasive të njohur si Shigjetari A* .

Çfarëdo që ata kanë zbuluar, ata po bëjnë një punë të madhe prej saj.

Meqenëse shkencëtarët po organizojnë konferenca të njëkohshme për shtyp anembanë globit, ka një shans të mirë që ajo që ata po mbajnë në fshehtësi është pjesa tjetër pas momentit historik të vitit 2019 të zbulimit të vrimës së parë të zezë.

Një konferencë do të transmetohet në lidhje me gjetjet në internet më 12 maj 2022 në orën 15:00 CEST (13:00 UTC, 9:00 EST), e ndjekur nga një ngjarje në YouTube me gjashtë astronomë nga e gjithë bota. Deklaratat për shtyp do të përfshijnë “material të gjerë mbështetës audiovizual” (eek!).

Nëse astronomët kanë arritur të prodhojnë një imazh të drejtpërdrejtë të horizontit të ngjarjeve të Sgr A*, do të jetë një moment historik që nuk dëshironi ta humbisni.

Vrimat e zeza janë jashtëzakonisht të vështira për t’u imazhuar, sepse ato janë fjalë për fjalë të padukshme, duke thithur të gjithë rrezatimin elektromagnetik. Gjithçka që mund të shpresojmë të shohim është horizonti i ngjarjeve; në thelb, skica e vrimës së zezë, e cila përfaqëson vendin ku drita nuk mund të shpëtojë më nga forcat gravitacionale të vrimës së zezë.

Por Sgr A* është i errësuar nga një re pluhuri dhe gazi, gjë që e bën veçanërisht të vështirë studimin.

Nëse astronomët kanë imazhuar horizontin e vrimës së zezë, ajo duhet të duket si një donut i ndezur. Ky është disku i grumbullimit të vrimës së zezë, një unazë gazi dhe pluhuri që lëshon rrezatim ekstrem ndërsa bie në humnerë.

(

Deklarata për shtyp e ESO-s po premton diçka “novatore”, që është i njëjti formulim që ata përdorën përpara se të shpallnin imazhin e parë të drejtpërdrejtë të një vrime të zezë në 2019.

Kjo vrimë e zezë ishte në qendër të galaktikës M87 dhe ka një masë 6.5 miliardë herë më të madhe se Dielli ynë. Horizonti i tij i ngjarjeve ka një rreze prej afërsisht 20 miliardë kilometrash dhe është vërtet shumë larg.

Ekspertët krahasojnë marrjen e një imazhi të drejtpërdrejtë të tij me vëzhgimin e një objekti me madhësi 1 milimetër nga një distancë prej 13,000 kilometrash (8,000 milje).

Sgr A* është shumë më afër nesh, duke qenë në zemër të galaktikës sonë. Megjithatë, ajo është mjaft e vogël për një vrimë të zezë supermasive, vetëm 4.3 milionë herë më e madhe se Dielli . Është i zbulueshëm vetëm sepse është relativisht shumë më afër Tokës sesa M87*.

Pra, nëse astronomët më në fund kanë kapur një imazh të horizontit të ngjarjeve të tij, sigurisht që do të ishte novator.

About Post Author