Astronomët gjejnë rrymë yjore primordiale në Rrugën e Qumështit


Astronomët gjejnë rrymë yjore primordiale në halo të Rrugës së Qumështit

I quajtur C-19, rryma yjore e sapozbuluar është mbetja e një grumbulli të lashtë globular dhe përmban yje me metalicitet jashtëzakonisht të ulët, me një përmbajtje elementi të rëndë 2500 herë më të ulët se ai i Diellit.

Rryma yjore C-19 shtrihet në një hapësirë ​​mbresëlënëse të qiellit të natës – afërsisht 30 herë më e madhe se gjerësia e Hënës së plotë – megjithëse nuk është e dukshme me sy të lirë.

Orbita e tij shtrihet rreth 20,000 vite dritë nga qendra galaktike në afrimin e saj më të afërt dhe afërsisht 90,000 vite dritë në largësinë e saj.

“Shumica e yjeve nëplanetin tonë si Dielli, janë formuar në galaktikën tonë. Megjithatë, një pjesë e vogël e yjeve dhe grupimeve të yjeve në Rrugën e Qumështit, të cilat mund të gjenden në rrethinën e saj, u sollën këtu në galaktika më të vogla, “tha Dr. Jonay González, një astronom në Instituto de Astrofísica de Canarias.

“C-19 ndoshta u fut në galaktikë në këtë mënyrë, por ka humbur yjet e tij në orbitën e tij rreth Galaxy si rezultat i tërheqjeve baticore, duke lënë një ‘gjurmë qiellore’ yjesh.”

Dr. González dhe kolegët fillimisht vunë re C-19 në të dhënat astrometrike të Gaia Early Data Release 3 .

Yjet në këtë rrymë u identifikuan gjithashtu nga sondazhi – një kërkim për yjet me metalikë më të ulët në dhe rreth Rrugës së Qumështit duke përdorur teleskopin Kanada-Francë-Hawaii në Hawai’i – si mjaft interesante për të merituar vëzhgime të mëtejshme. .

“Duke përdorur teleskopin Gemini North dhe instrumentin GRACES, ne kuptuam se C-19 është një mbetje e një grumbulli globular,” thanë astronomët.

“Përveç kësaj, yjet në rrymë zotërojnë një përqindje unike të ulët të elementeve të rënda (metalitet të ulët).

Grupet globulare më parë mendohej se kishin metalicitet jo më të ulët se 0.2%, por C-19 ka një metalicitet jashtëzakonisht të ulët prej më pak se 0.05% – më i ulët se sa është vërejtur ndonjëherë për një sistem yjor në Rrugën e Qumështit ose rrethinat e saj.

“Nuk dihej nëse grupe globulare me kaq pak elementë të rëndë ekzistojnë – disa teori madje supozuan se ato nuk mund të formoheshin fare”, tha Dr. Nicolas Martin, një astronom në Observatorin Astronomik të Strasburgut.

“Teori të tjera sugjerojnë se të gjitha do të ishin zhdukur prej kohësh, gjë që e bën këtë një zbulim kyç për të kuptuarit tonë se si formohen yjet në Universin e hershëm.”

Vëzhgimet sugjerojnë se grupi i lashtë globular duhet të jetë formuar nga brezat e hershëm të yjeve, duke e bërë C-19 një relike të jashtëzakonshme që nga koha kur grupet e para të yjeve po formoheshin.

Rrjedhimisht, ky zbulim përmirëson të kuptuarit tonë për formimin e yjeve dhe grupimeve të yjeve që u ngritën menjëherë pas Big Bengut dhe ofron një laborator natyror afër shtëpisë në të cilin mund të studiohen strukturat më të vjetra në galaktika.

“Ky artefakt nga kohët e lashta hap një dritare të drejtpërdrejtë dhe unike në epokat e hershme të formimit të yjeve në Univers,” tha Dr. Julio Navarro, një astronom në Universitetin e Viktorias.

“Ndërsa astronomët mund të shikojnë galaktikat më të largëta për të studiuar Universin e hershëm, ne tani e dimë se është e mundur të studiohen strukturat më të vjetra në galaktikën tonë si fosile nga ato kohë të lashta.”

Një  punim mbi gjetjet u botua në revistën Nature .

About Post Author