Astronomët kapin imazhe të 42 asteroideve të mëdhenj të brezit kryesor


1

Duke përdorur instrumentin Spectro Polarimetric Exoplanet REEarch  (SPHERE) kontrate te larte te    montuar në teleskopin shume te madhe te ESO , astronomët kanë kryer një studim të imazhit me rezolucion të lartë këndor të 42 asteroideve të mëdhenj në brezin kryesor të asteroidëve, të vendosur midis Marsit dhe Jupiterit Me rezultatet e tyre  shfaqen në revistën Astronomy & Astrophysics .

Ky imazh përshkruan 42 nga objektet më të mëdhenj në brezin asteroid, të vendosura midis Marsit dhe Jupiterit. Imazhet e asteroidëve u kapën me instrumentin SPHERE në Teleskopin Shumë të Madh të ESO -s. 

“Vetëm tre asteroidë të mëdhenj të brezit kryesor, Ceres, Vesta dhe Lutetia, janë fotografuar me një nivel të lartë detajesh deri më tani, pasi ato u vizituan nga misionet hapësinore të NASA’s Dawn dhe Rosetta, përkatësisht,” tha Dr Pierre Vernazza, një astronom në Laboratoire d’Astrophysique de Marseille.

“Vëzhgimet tona ESO kanë siguruar imazhe të mprehta për shumë objektiva të tjerë, 42 në total.”

Shumica e 42 objekteve janë më të mëdha se 100 km (62 milje) në madhësi; në veçanti, astronomët fotografuan pothuajse të gjithë asteroidët e brezit më të mëdhenj se 200 km (124 milje), 20 nga 23 asteroidet.

Dy objektet më të mëdha që ata hetuan ishin Ceres dhe Vesta, të cilat janë rreth 940 km (584 milje) dhe 520 km (323 milje) në diametër, ndërsa dy asteroidet më të vegjël janë Urania dhe Ausonia, secili vetëm rreth 90 km (56 milje).

Duke rindërtuar format e objekteve, ekipi kuptoi se asteroidët e vëzhguar janë të ndarë kryesisht në dy familje.

Disa janë pothuajse krejtësisht sferike, të tilla si Hygiea dhe Ceres, ndërsa të tjerët kanë një formë më të veçantë, të ‘zgjatur’, ku mbretëresha e tyre e padiskutueshme është asteroidi ‘kockë qensh’ Kleopatra.

Ky poster tregon 42 nga objektet më të mëdhenj në brezin asteroid, të vendosura midis Marsit dhe Jupiterit (orbita jo në shkallë). .

Duke kombinuar format e asteroideve me informacion mbi masat e tyre, Dr Vernazza dhe kolegët zbuluan se dendësitë ndryshojnë dukshëm në të gjithë mostrën.

Katër asteroidet më pak të dendur të studiuar, përfshirë Lamberta dhe Sylvia, kanë dendësi prej rreth 1.3 g/cm 3 , përafërsisht dendësinë e thëngjillit.

Më e larta, Psikika dhe Kalliope, kanë dendësi përkatësisht 3.9 dhe 4.4 g/cm 3 , e cila është më e lartë se dendësia e diamantit (3.5 g/cm 3 ).

Ky ndryshim i madh në dendësi sugjeron se përbërja e asteroideve ndryshon ndjeshëm, duke u dhënë astronomëve të dhëna të rëndësishme për origjinën e tyre.

“Vëzhgimet tona ofrojnë mbështetje të fortë për migrimin e konsiderueshëm të këtyre trupave që nga formimi i tyre,” tha Dr Josef Hanuš, një astronom në Universitetin Charles.

“Me pak fjalë, një larmi e tillë e jashtëzakonshme në përbërjen e tyre mund të kuptohet vetëm nëse trupat kanë origjinën në rajone të veçanta në Sistemin Diellor.”

Në veçanti, rezultatet mbështesin teorinë se asteroidët më pak të dendur u formuan në rajonet e largëta përtej orbitës së Neptunit dhe migruan në vendndodhjen e tyre aktuale.

About Post Author