Astronomët konfirmojnë një asteroid të dytë trojan orbiton Tokën


Nëse asteroidi 2020 XL 5 – asteroidi i dytë i njohur trojan për Tokën – do të linte një gjurmë të dukshme të lëvizjes së tij në qiellin tonë, me kalimin e kohës do ta shihnim lëvizjen e tij si një ovale të madhe. 

Një asteroid i dytë trojan për Tokën

E mbani mend gezimin  në fund të janarit, kur teleskopi hapësinor James Ëebb arriti në pikën 2 të Lagranzhit, ose  L2 ? Kjo është një pikë e qëndrueshme gravitacionale në sistemin Tokë-Diell, ku një anije kozmike (ose një objekt natyror) mund të rrotullohet rreth diellit duke ruajtur pozicionin e tij në lidhje me diellin dhe Tokën. Janë pesë pika Lagranzh. Dy nga këto pika – L4 dhe L5 – janë  orbitën e Tokës rreth diellit. Asteroidët e vendosur në pikën Lagrange (L4) dhe në pikën Lagrange pas Tokës (L5) njihen nga astronomët si asteroid trojanë ose trojanë të tokës. Astronomët tashmë e dinin se Toka kishte një Trojan. Tani e dimë se ka dy, me të dytin  shpallur   më 1 shkurt 2022. Ky Trojan i ri i Tokës është etiketuar 2020 XL5 .

Revista  rishikuar  nga kolegët Nature Communications  publikoi gjetjet e reja rreth 2020 XL 5 më 1 shkurt.

Zbulimi i asteroidit Trojan

Astronomët zbuluan për herë të parë këtë objekt të ri më 12 dhjetor 2020, duke përdorur teleskopin e anketimit Pan-STARRS1 në Haëaii. Pa shumë të dhëna për të vazhduar, shkencëtarët nuk mund të thoshin nëse orbita e tij thjesht kryqëzonte orbitën tonë, apo nëse ishte një asteroid i vërtetë trojan . Asteroidët e parë trojanë – dhe ende popullata më e madhe e njohur e asteroideve trojane në sistemin tonë diellor – udhëheqin ose ndjekin Jupiterin në orbitë. Jupiteri ka më shumë se 7000 trojanë të Jupiterit. Kjo ka kuptim, sepse Jupiteri është planeti më masiv i sistemit tonë diellor. Graviteti i tij do të tërhiqte natyrshëm më shumë asteroidë drejt vetes sesa, për shembull, graviteti shumë më i dobët i Tokës.Kjo është arsyeja pse, deri më tani, Toka kishte vetëm një asteroid trojan të njohur. 2020 XL 5 është gati tre herë më i madh se Trojani tjetër i njohur i Tokës.

Më shumë asteroidë trojanë

Ne përmendëm planetin gjigant Jupiter ka popullsinë më të madhe të asteroidëve trojanë në sistemin tonë diellor. Më shumë se 7,000 janë kataloguar, por, nëse astronomët mund t’i gjenin të gjitha, ne ndoshta do të mësojmë se Jupiteri është shtëpia e më shumë se një milion trojanë më të mëdhenj se 1/2 milje (një kilometër) në diametër.Ndërkohë, Neptuni ka 28 Trojanë të identifikuar. Urani dihet se ka dy. Marsi – një hap larg nga Toka – ka nëntë asteroidë trojanë të njohur. Venusi ka vetëm një asteroid të përkohshëm trojan që ne e njohim deri më tani.Trojani i sapo gjetur i Tokës është më shumë se 1/2 milje (1 kilometër) në madhësi. Krahasoni madhësinë e tij me Trojanin e parë të njohur të Tokës, i emërtuar  2010 TK 7 . Është më pak se 1300 këmbë (400 metra) e gjerë.Pas gjetjes së asteroidit në vitin 2020, shkencëtarët kërkuan përmes të dhënave të vjetra nga  Dark Energy Survey  nga 2012 deri në 2019 për të gjetur më shumë imazhe. Por rezultatet e reja nga SOAR janë ato që siguruan identifikimin. Shkencëtarët thonë se 2020 XL 5 është një asteroid i tipit C : Është lloji më i zakonshëm i asteroidit, i cili është i errët dhe i pasur me karbon. Autori kryesor Toni Santana-Ros i Universitetit të Alicantes dhe Instituti i Shkencave të Kozmosit të Universitetit të Barcelonës  than ë një  deklaratë

Të dhënat e SOAR na lejuan të bënim një analizë të pare fotometrike  të objektit, duke zbuluar se 2020 XL 5 ka të ngjarë të jetë një asteroid i tipit C, me një madhësi më të madhe se një kilometër [1/2 milje].

https://www.youtube.com/embed/hxIaZFBUnUY Në një orbitë të qëndrueshme, tani për tani

Asteroidi 2020 XL 5 është në një orbitë të qëndrueshme, për momentin, në pikën 4 të Lagranzhit diell-Tokë. Ai rrotullohet rreth diellit në të njëjtën distancë si Toka, duke udhëhequr Tokën në orbitën tonë 365-ditore rreth diellit. Asteroidi tjetër i njohur trojan i Tokës, 2010 TK 7 , gjithashtu orbiton në pikën 4 të Lagranzhit, ose L4, që udhëheq Tokën.Studimet nga astronomët tregojnë, megjithatë, se 2020 XL 5 do të jetë në këtë orbitë të qëndrueshme vetëm për një numër mijëra vitesh. L4 është relativisht i qëndrueshëm nga ana gravitacionale, por nuk është pafundësisht i qëndrueshëm. Astronomët që e studiuan atë thanë se  trazirat– tërheqje të vogla gravitacionale nga objekte të tjera përveç Tokës dhe diellit – përfundimisht do ta largojnë asteroidin e vogël nga L4. Kjo do të ndodhë në rreth 4000 vjet. Shkëputur nga L4 dhe nga lidhjet e gravitetit të Tokës, ajo do të vazhdojë më pas rrugën e saj, për të endur nëpër hapësirën e sistemit tonë diellor … si miliona trupa të tjerë të mëdhenj dhe të vegjël që banojnë në familjen e diellit tonë.

Trojanët e Tokës janë të vështira për t’u dalluar

Pra, ne tani dimë për dy Trojan Tokë. Dhe mund të ketë më shumë atje, duke lëvizur në L4 dhe L5 në sistemin Tokë-Diell, pa e ditur ne (për momentin). Asteroidët trojanë janë të vështirë për t’u dalluar. Ato priren të jenë të vogla dhe për këtë arsye të zbehta. Nëse nuk do të ishin kaq të vogla dhe të zbehta, mund t’i kishim parë tashmë. Por pengesa më e madhe është se këta asteroidë shfaqen gjithmonë afër diellit në qiellin tonë. E dini se si Venusi  kaloi mes nesh dhe diellit  muajin e kaluar, dhe – në shkurt 2022 – po vrapon përpara Tokës në orbitën e saj më të vogël? Dhe, nëse e keni parë, e dini se si e shohim Venusin shumë afër horizontit të lindjes së diellit tani? Trojanët e Tokës në L4 janë të ngjashëm me Venusin në atë, që ata lëvizin përpara nesh në orbitë dhe banojnë pranë lindjes së diellit.Dhe në të vërtetë teleskopët që kërkojnë për Trojanët e Tokës duhet të shikojnë drejt horizontit përpara lindjes së diellit ose pas perëndimit të diellit, për të parë objekte që na drejtojnë ose na ndjekin në orbitë. Si gjithmonë, ndërsa shikojmë drejt horizontit, ne po shikojmë drejt një batanijeje më të trashë të atmosferës së Tokës sesa kur shikojmë lart. Teleskopi SOAR vuri në dukje vetëm 16 gradë   nga horizonti për të gjetur 2020 XL . Bashkëautori Cesar Briceño i NOIRLab tha:

Këto ishin vëzhgime shumë sfiduese, që kërkonin që teleskopi të gjurmonte saktë në kufirin e tij më të ulët të lartësisë, pasi objekti ishte shumë i ulët në horizont në agim.

Trojanët e Tokës janë intrigues

Por gjetja e më shumë Trojanëve të Tokës mund të jetë e rëndësishme në të ardhmen. Siç tha Briceño:

Nëse jemi në gjendje të zbulojmë më shumë Trojanë të Tokës dhe nëse disa prej tyre mund të kenë orbita me prirje më të ulëta, ata mund të bëhen më të lirë për t’u arritur se hëna jonë. Pra, ato mund të bëhen baza ideale për një eksplorim të avancuar të sistemit diellor, ose mund të jenë edhe një burim burimesh.

Përfundimi: Shkencëtarët kanë konfirmuar ekzistencën e asteroidit të dytë të njohur Trojan Tokë. Ai është tre herë më i madh se ai i parë i zbuluar.

Kelly Kizer Ëhitt