Astronomët marrin një sinjal misterioz radio nga një burim i panjohur


Astronomët në Australi kanë zbuluar një burim të çuditshëm radioje dhe askush nuk e di se çfarë mund të jetë.Sinjali misterioz, i cili u zbulua gjatë vëzhgimeve të një galaktike spirale të njohur si NGC 2082, u raportua nga një ekip astronomësh të kryesuar nga Joel Balzan i Universitetit të Sidneit Perëndimor.

Ai u shfaq si një burim radio pikash e fortë në të dhënat nga Pathfinder Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), Australia Telescope Compact Array (ATCA) dhe radio teleskopi Parkes.

Galaktika që po vëzhgohej ndodhet 66 milionë vite dritë larg dhe ka një gjatësi prej rreth 33,000 vite dritë.

Ndërsa natyra dhe origjina e burimit misterioz të radios mbetet e panjohur, është e rëndësishme të mos nxitojmë në përfundime – shumica e burimeve të pashpjegueshme rezultojnë të jenë pulsarë, mjegullnaja, kuazarë dhe objekte të tjera të ngjashme, kështu që nuk ka asnjë arsye të menjëhershme për t’u hedhur në një interpretim jashtëtokësor.

Siç qëndrojnë gjërat, ka shumë punë për të bërë për të përcaktuar se cili mund të jetë burimi i radios.

“Ne paraqesim vëzhgimet e vazhdueshme të radios të NGC 2082 duke përdorur teleskopët ASKAP, ATCA dhe Parkes nga 888 MHz në 9,000 MHz,” shkruajnë studiuesit në një dokument mbi zbulimin.

“Rreth 20 harkore nga qendra e kësaj galaktike spirale të afërt, ne zbuluam një burim radioje të ndritshëm dhe kompakt, J054149.24-641813.7, me origjinë të panjohur.”

Burimi: Phy.sorg 

About Post Author