Astronomët shohin yllin supergjigant të kuq shpërthen për herë të parë


Astronomët shohin yllin supergjigant të kuq shpërthen për herë të parë

Në një botë të parë, astronomët kanë pasur mundësinë të shikojnë një supergjigant të kuq duke shpërthyer në kohë reale.

Është një nga ngjarjet më shkatërruese në universin e njohur – rënia e një ylli supergjigant në formën e një shpërthimi kolosal të përmasave kozmike – dhe tani, për herë të parë, astronomëve u është dhënë një vend në rreshtin e parë për një ngjarje të tillë ndodh para syve të tyre.

Shkencëtarët fillimisht filluan të vëzhgonin yllin – i cili ndodhet 120 milionë vite dritë larg në galaktikën NGC 5731 – në verën e vitit 2020, por u befasuan kur zbuluan disa muaj më vonë se ai kishte shpërthyer.

Duke mbledhur së bashku vëzhgimet nga teleskopë të shumtë, studiuesit ishin në gjendje të krijonin një pamje të supernovës nga para se të shpërthente deri në një vit të plotë më pas.

“Ky është një zbulim i madh në të kuptuarit tonë të asaj që bëjnë yjet masive pak para se të vdesin,” tha autori kryesor i studimit Wynn Jacobson-Galan nga Universiteti i Kalifornisë Berkeley. “Për herë të parë, ne pamë një yll supergjigant të kuq të shpërthejë!”

Ekipi tani shpreson të gjejë shembuj të mëtejshëm për t’i ndihmuar ata të mësojnë më shumë rreth supernovave.

“Është si të shikosh një bombë me sahat”, tha autori i vjetër i studimit, Raffaella Margutti.

“Ne kurrë nuk e kemi konfirmuar një aktivitet kaq të dhunshëm në një yll supergjigant të kuq që po vdes, ku ne e shohim atë të prodhojë një emetim kaq të shkëlqyeshëm, pastaj kolapsin dhe djegien, deri më tani.”

Burimi: Space.com                                                            

About Post Author