Astronomët zbulojnë tre asteroidë të mëdhenj pranë Tokës


Astronomët që përdorin kamerën e energjisë së errët (DECam) në teleskopin Víctor M. Blanco 4-m në Observatorin Ndër-Amerikan Cerro Tololo kanë zbuluar dy asteroidë të rrallë Atira/Apohele, të cilët kanë orbita tërësisht brenda orbitës së Tokës, dhe një asteroid të tipit Apollo, që kalon orbitën e Tokës. Ky i fundit ka të ngjarë të jetë asteroidi më i madh potencialisht i rrezikshëm (PHA) i zbuluar në rreth tetë vjet.

Popullsia e trupave të vegjël në sistemin diellor në brendësi të orbitave të Tokës dhe Venusit nuk është eksploruar gjerësisht deri më sot për shkak të vështirësisë për të vëzhguar pranë shkëlqimit të Diellit.

Astronomët kanë vetëm dy dritare të shkurtra 10-minutëshe çdo natë për të vëzhguar këtë zonë. Për më tepër, vëzhgime të tilla janë shumë afër horizontit, që do të thotë se ata duhet të vëzhgojnë përmes një shtrese të trashë të atmosferës së Tokës, e cila mund të turbullojë dhe shtrembërojë vëzhgimet e tyre.

Zbulimi i asteroidëve të rinj pavarësisht këtyre sfidave ishte i mundur falë aftësive unike të vëzhgimit të DECam.

“Zonat e mëdha të qiellit janë të nevojshme sepse asteroidët e brendshëm janë të rrallë dhe nevojiten imazhe të thella sepse asteroidët janë të zbehtë dhe ju po luftoni qiellin e ndritshëm të muzgut pranë Diellit si dhe efektin shtrembërues të atmosferës së Tokës,” tha Dr. Scott Sheppard. , një astronom me Institutin Carnegie për Shkencën.

“DECam mund të mbulojë zona të mëdha të qiellit deri në thellësi të paarritshme me teleskopë më të vegjël, duke na lejuar të shkojmë më thellë, të mbulojmë më shumë qiell dhe të hetojmë sistemin e brendshëm diellor në mënyra që nuk janë bërë kurrë më parë.”

Një nga asteroidët e sapozbuluar, 2022 AP7, është një objekt i tipit Apollo me një diametër prej 1.5 km dhe një orbitë që një ditë mund ta vendosë atë në rrugën e Tokës.

Asteroidët e tjerë, 2021 LJ4 dhe 2021 PH27, kanë orbita që mbeten të sigurta plotësisht brenda orbitës së Tokës.

2021 PH27 është rreth 1 km në madhësi dhe është asteroidi më i afërt i njohur me Diellin.

Si i tillë, ai ka efektet më të mëdha të relativitetit të përgjithshëm të çdo objekti në Sistemin tonë Diellor dhe gjatë orbitës së tij sipërfaqja e tij nxehet mjaftueshëm për të shkrirë plumbin.

2021 PH27 ka ndërveprime të forta me Venusin dhe së shpejti do të bëhet një PHA për këtë planet.

“Studimi ynë në muzg po fshin zonën brenda orbitave të Tokës dhe Venusit për asteroidë,” tha Dr. Sheppard.

“Deri më tani ne kemi gjetur dy asteroidë të mëdhenj afër Tokës që janë rreth 1 km të gjerë, një madhësi që ne e quajmë vrasës planetësh.”

“Ka të ngjarë të kenë mbetur vetëm disa asteroidë afër Tokës me madhësi të ngjashme për t’u gjetur, dhe këta asteroidë të mëdhenj të pazbuluar ka të ngjarë të kenë orbita që i mbajnë ato brenda orbitave të Tokës dhe Venusit shumicën e kohës.”

“Vetëm rreth 25 asteroidë me orbita plotësisht brenda orbitës së Tokës janë zbuluar deri më sot për shkak të vështirësisë së vëzhgimit pranë shkëlqimit të Diellit.”

Zbulimi përshkruhet në një punim në Astronomical Journal .

About Post Author