Astronomët zbulojnë yll të çuditshëm neutron me rrotullim të ngadaltë


A mund të jetë zbulimi një lloj i ri ylli neutron? Kredia e imazhit: Casey Reed – Penn State University

Një yll neutron me një shpejtësi rrotulluese anormalisht të ngadaltë është zbuluar në një varrezë yjore.

I zbuluar nga një ekip ndërkombëtar astronomësh, ylli enigmatik u pa duke përdorur teleskopin radio MeerKAT në Afrikën e Jugut.

Është një zbulim veçanërisht i pazakontë, jo vetëm për shkak të shpejtësisë së tij të ngadaltë të rrotullimit, por edhe sepse u gjet brenda një varreze ylli neutron nga i cili nuk duhet të ketë fare sinjale radio.

Yjet neutron janë mbetje jashtëzakonisht të dendura të një shpërthimi supernova dhe zakonisht rrotullohen dhjetëra mijëra herë në minutë.

Një mundësi është që ky objekt i sapo zbuluar mund të jetë një klasë e re teorike e magnetarit me periudhë ultra të gjatë, megjithatë do të nevojitet punë e mëtejshme për të konfirmuar nëse kjo është me të vërtetë kështu.

“Çuditërisht ne zbulojmë emetimin e radios nga ky burim vetëm për 0.5% të periudhës së rrotullimit të tij,” tha udhëheqësi i studimit Dr. Manisha Caleb nga Universiteti i Sidneit.

“Kjo do të thotë se është shumë e rastësishme që rrezja e radios u kryqëzua me Tokën.”

“Prandaj ka të ngjarë që të ketë shumë më tepër nga këto burime që rrotullohen ngadalë në galaktikë, gjë që ka implikime të rëndësishme për mënyrën se si lindin dhe plaken yjet neutron.”

Burimi: Sci Tech Daily

About Post Author