Astronomët zyrtarë po diskutojnë mundësinë e tre ditëve të errësirës


Burimet tradicionale të historive të ndryshme horror astronomike dhe gjeologjike janë shpesh psikikë që pretendojnë se u janë treguar gjëra të tilla në ëndrra dhe vizione. Interesante, duket se astronomët e njohur gjithashtu kanë peshuar mbi këtë temë, me Spaceweather.com duke publikuar një film të tërë rreth një skenari hipotetik të tre ditëve të errësirës që mund të shtrihet mbi tre milionë vjet.Në terma të gjerë, astronomët shpjegojnë se Toka, së bashku me të gjithë sistemin diellor, nuk është e vendosur në një mjedis të pastër ndëryjor, por përkundrazi banon brenda një flluskë të krijuar nga era diellore, e njohur si heliosfera.

Në të vërtetë, Galaktika jonë nuk është aspak bosh, e mbushur me objekte të tilla si retë e gazit ndëryjor dhe retë e pluhurit. Mundësia që Dielli të ndeshet me një re të tillë është afërsisht 1-2%.

Në rast të një përplasjeje me një re gazi ose pluhuri ndëryjor, simulimet sugjerojnë se heliosfera do të tkurret në vetëm 0.22 njësi astronomike (AU), një madhësi shumë më e vogël se orbita e Mërkurit.

Astronomët zyrtarë po diskutojnë mundësinë e tre ditëve të errësirës 1

Foto: Nasa

Burimet tradicionale të historive të ndryshme horror astronomike dhe gjeologjike janë shpesh psikikë që pretendojnë se u janë treguar gjëra të tilla në ëndrra dhe vizione. Interesante, duket se astronomët e njohur gjithashtu kanë peshuar mbi këtë temë, me Spaceweather.com duke publikuar një film të tërë rreth një skenari hipotetik të tre ditëve të errësirës që mund të shtrihet mbi tre milionë vjet.

Në terma të gjerë, astronomët shpjegojnë se Toka, së bashku me të gjithë sistemin diellor, nuk është e vendosur në një mjedis të pastër ndëryjor, por përkundrazi banon brenda një flluskë të krijuar nga era diellore, e njohur si heliosfera.

Astronomët zyrtarë po diskutojnë mundësinë e tre ditëve të errësirës 2

Në të vërtetë, Galaktika jonë nuk është aspak bosh, e mbushur me objekte të tilla si retë e gazit ndëryjor dhe retë e pluhurit. Mundësia që Dielli të ndeshet me një re të tillë është afërsisht 1-2%.

Në rast të një përplasjeje me një re gazi ose pluhuri ndëryjor, simulimet sugjerojnë se heliosfera do të tkurret në vetëm 0.22 njësi astronomike (AU), një madhësi shumë më e vogël se orbita e Mërkurit.

Për shkak të rrafshimit të heliosferës, Toka është e ekspozuar ndaj rrezatimit të shtuar galaktik. Ai gjithashtu fillon të marrë bombardime të atomeve të hidrogjenit dhe pluhurit nga reja. Dëshmi të bombardimeve të tilla janë zbuluar në shtresat që përmbajnë mbetje australopitecine, duke i bërë astronomët ta konsiderojnë këtë si një shkak potencial për zhdukjen e tyre dhe kërcimin e mëvonshëm evolucionar.

Zhdukja e australopitekinave mund të ketë qenë për shkak të një rritjeje dramatike të rrezatimit kozmik, ose ndoshta përbërësit e resë së ftohtë ndëryjore ndikuan në mënyrë drastike në klimën. Dihet se ndryshimet klimatike shkaktojnë zhdukjen e llojeve të ndryshme.

Aspekti intrigues është se astronomët nuk mund të vëzhgojnë drejtpërdrejt një re pluhuri kozmik në rrugën e saj. Ajo bëhet e dukshme vetëm nga një distancë, sikur të shihet nga jashtë. Për më tepër, është e mundur të konkludohet koha e një takimi me një re të tillë përmes shtresave gjeologjike dhe më pas të gjurmohet trajektorja e Diellit prapa. Nëpërmjet kësaj metode, është e qartë se Toka kaloi përmes një re gazi në konstelacionin e Rrëqebullit miliona vjet më parë. Megjithatë, përcaktimi nëse jemi aktualisht në një re të ngjashme nuk është e realizueshme.

Metoda më e besueshme është vendosja e instrumenteve brenda orbitës së Mërkurit, ku kushtet e heliosferës janë më të dukshme. Edhe nëse jemi aktualisht brenda një reje ndëryjore, vlerësimi i kësaj situate përtej orbitës së Mërkurit është sfidues për shkak të të kuptuarit tonë të kufizuar të gjendjes normale të heliosferës.

Është interesante se misionet për të studiuar Diellin janë rritur në frekuencë, me agjenci të shumta hapësinore që lëshojnë disa satelitë. Ky trend mund të tregojë se NASA ka njohuri shtesë.Për shembull, ekziston një hipotezë se ne jemi në buzë të një reje masive ndëryjore në yjësinë e Luanit. Nëse është kështu, udhëtimi ynë nëpër të mund të mbajë ngjarje të tjera të papritura, të tilla si një periudhë errësirë ​​e shkaktuar nga një shtresë e dendur pluhuri kozmik.