Astronomi amator zbulon galaktikën e re xhuxh


E quajtur Peshqit VII/Triangull (Tri) III, galaktika e sapozbuluar është një kandidat satelitor xhuxh ultra i zbehtë i  galaktikes Triangulum (e njohur edhe si Messier 33 ose M33).

Ky imazh tregon Peshqit VI/Tri III, një galaktikë xhuxh e vendosur 3.2 milionë vite dritë larg në konstelacionin e Peshqve.  Kredia e imazhit: DESI Legacy Imaging Surveys.

Peshqit VII/ Tri III u zbuluan në konstelacionin e Peshqve nga astronomi amator Giuseppe Donatiello duke përdorur të dhënat e imazhit publik nga Anketa e I      mazheve te Trashegimise.

Zbulimi u konfirmua më pas nga një inspektim vizual i  imazheve SDSS DR9 dhe vëzhgimeve pasuese duke përdorur Teleskopin Italian Nazionale Galileo.

Peshqit VII/ Tri III shtrihen në një distancë të parashikuar prej 72,000 parsekësh (234,833 vite dritë) nga galaktika Triangulum.

Mund të jetë ose një satelit i izoluar ultra i zbehtë ose sateliti i dytë i njohur i galaktikës Triangulum.

“Njohuritë teorike rreth formimit të galaktikave do të thotë që ne do të presim të shohim shumë më tepër galaktika të vogla që rrotullohen rreth galaktikës Triangulum,” tha Emily Charles, një Ph.D. student në Departamentin e Fizikës në Universitetin e Surrey.

“Megjithatë, deri më tani ai ka vetëm një satelit të njohur.”

“Nëse kjo galaktikë e identifikuar rishtazi i përket galaktikës Triangulum, kjo mund të nënkuptojë se ka shumë të tjera që nuk janë zbuluar ende pasi ato janë shumë të zbehta për t’u shfaqur në sondazhet e mëparshme të sistemit.”

“Galaktika Triangulum aktualisht sfidon supozimet e astrofizikanëve, por ky zbulim i ri fillon të na sigurojë se teoritë tona janë të sakta.”

Për të konfirmuar nëse Peshqit VII/Tri III janë të izoluar apo një satelit i galaktikës Triangulum, astronomët duhet të matin me saktësi distancën nga galaktika dhe të shohin se si lëviz ajo në krahasim me shoqëruesin më të madh.

Të dy kërkojnë imazhe të mëtejshme duke përdorur teleskopë të tjerë.

“Imazhi i thellë nga Hubble do të na lejojë të arrijmë yje më të zbehtë të cilët veprojnë si vlerësues më të fuqishëm të distancës, pasi kanë një shkëlqim standard,” tha Noushin Karim, një Ph.D. student në Departamentin e Fizikës në Universitetin e Surrey.

“Për të konfirmuar lëvizjen e galaktikës së re, ne kemi nevojë për imazhe nga një teleskop 8-m ose 10-m, si Keck ose Gemini.”

_____

About Post Author