Avi Loeb ka gjetur prova të teknologjisë aliene?


A është kjo dëshmi e teknologjisë aliene?

Një shkencëtar planetar hedh një vështrim më të afërt në zbulimin e Loeb-it të sferulave ‘anormale’ dhe çfarë mund të jenë ato.Avi Loeb, një fizikant nga Universiteti i Harvardit në SHBA, ka gjetur 50 fragmente të vogla sferike hekuri nga fundi i Oqeanit Paqësor që ai pretendon se mund të jenë materiale nga një anije kozmike aliene ndëryjore.

Loeb po e lidh gjetjen e tij me kalimin e një topi zjarri në janar 2014. Meteori u vëzhgua nga sensorë të Departamentit të Mbrojtjes të SHBA-së që gjurmojnë të gjitha objektet që hyjnë në atmosferën e Tokës. Ai u regjistrua se po udhëtonte më shpejt se shumica e meteorëve dhe përfundimisht u shpërtheu mbi Oqeanin Paqësor Jugor pranë Papua Guinesë së Re.

Të dhënat mbi objektin mbahen nga Qendra e NASA-s për Studimet e Objekteve Afër Tokës (CNEOS). Emri zyrtar i meteorit është CNEOS 20140108, dhe referohet gjithashtu si IM1 (për meteorin ndëryjor).

Ekziston një hap shumë i madh shkencor nga vëzhgimi i një topi të zjarrit deri në pretendimin se është një anije kozmike aliene. Cilat janë provat mbi të cilat Loeb e mbështet pretendimin? Dhe sa ka gjasa të jetë e vërtetë?

‘Oumuamua, një kometë ndëryjore

Ne kemi pasur tashmë të paktën një vizitor nga hapësira ndëryjore – kometën ‘Oumuamua. Shfaqja e 1I/2017U1, emri zyrtar për ‘Oumuamua, ishte sigurisht një ngjarje e pazakontë. Objekti u vëzhgua në vitin 2017 teksa po dilte nga Sistemi Diellor. Trajektorja e saj është e ndryshme nga orbitat afër rrethore të planetëve dhe orbitat eliptike të kometave.

Rruga e kometës u gjurmua prapa, me shkencëtarët që zbuluan se ajo kishte ardhur nga skajet më të jashtme të Sistemit Diellor. Shkencëtarët ishin të ngazëllyer, por edhe të intriguar – megjithëse forma e saj nuk u kap në kamera, mënyra se si drita reflektohej prej saj ndërsa rrotullohej, sugjeronte që ajo kishte një formë të çuditshme si puro kur shikohej anash ose një pjatë kur shikohej nga lart.

Në një artikull të zhytur në mendime të shkruar në vitin 2018, Loeb spekuloi se ‘Oumuamua mund të jetë artificiale, në vend të origjinës natyrore – produkt i një qytetërimi alien. Ai sugjeroi që ne duhet të vazhdojmë të kërkojmë për mbeturina ndëryjore në Sistemin Diellor.

Në ndjekje të mbeturinave të tilla, ekipi i Loeb mori në pyetje bazën e të dhënave CNEOS, duke kërkuar objekte me karakteristika të pazakonta orbitale. Pikërisht atëherë ata gjetën CNEOS 20140108 dhe, bazuar në shpejtësinë e tij të lartë, sugjeruan se ishte një meteor ndëryjor – duke i dhënë emrin më të menaxhueshëm të IM1.

Duke modeluar rrugën e topit të zjarrit, Loeb identifikoi një zonë specifike të Paqësorit Jugor, ku ai besonte se mbetjet nga IM1 do të depozitoheshin. Pas një operacioni gërmimi në zonë me një magnet të fuqishëm, ai tani pretendon se ka gjetur material nga IM1.

Por cilat janë shanset që ai të ketë gjetur fare mbeturina të vërteta ndëryjore, pa marrë parasysh një anije kozmike?

Sferula kozmike?

Sferulat metalike që janë gjetur janë secila rreth gjysmë milimetri në diametër. Nuk është e pamundur që ata të jenë me origjinë jashtëtokësore: disa ekspedita të mëparshme kanë nxjerrë sferula nga hapësira nga shtrati i detit.

Ekspedita e parë për të gjetur mostra të tilla ishte HMS Challenger në 1872-76. Materiali i nxjerrë nga fundi i oqeanit përmbante shumë pika metalike, të përshkruara në atë kohë, me mjaft saktësi, si “sferula kozmike”. Pikat nga hapësira janë sferike sepse ato ngurtësohen nga materiali i shkrirë i shqyer nga sipërfaqja e meteoritëve ndërsa përshkojnë atmosferën.

Ekspeditat e mëvonshme përgjatë shekullit të 20-të kanë gjetur gjithashtu sferula kozmike në fund të oqeanit, por është bërë më e vështirë identifikimi i tyre. Kjo për shkak se, në 150 vjet që nga ekspedita Challenger, sasia e ndotjes është rritur në Tokë.

Në 1872, revolucioni industrial ishte në fillimet e tij në Evropë dhe praktikisht nuk ekzistonte në hemisferën jugore. Prandaj, ndotja si “hiri fluturues” (mbeturinat nga djegia e qymyrit) dhe grimcat nga automjetet ishin minimale. Shumë prej këtyre ndotësve janë gjithashtu në pamje sferike dhe në përbërje metalike.

Sot, produktet nga proceset industriale dhe automjetet janë kudo. Pra, pa një analizë aktuale të përbërjes së sferulave dhe një krahasim me analizat e meteoritëve (dhe ndotësve të zakonshëm tokësorë), nuk është e mundur të identifikohet ndonjë si jashtëtokësor.

Ndëryjor?

Por Loeb nuk mendon vetëm se materiali është nga hapësira, ai mendon se është nga hapësira ndëryjore – duke argumentuar se “kjo mund të jetë hera e parë që njerëzit vënë duart mbi materialin ndëryjor”.

Kjo thjesht nuk është e vërtetë. Ne kemi një bollëk të materialit ndëryjor në Tokë. Një pjesë e tij është pothuajse me siguri në fundin e oqeanit, por jo në formën e mbledhur nga Loeb.

Materiali ndëryjor të cilit po i referohem vjen në disa varietete të ndryshme. Dihet mirë nga astronomët se mjedisi ndëryjor – hapësira midis yjeve – nuk është bosh, por përmban disa molekula të ndryshme, shumë prej të cilave janë organike (të përbëra nga zinxhirë ose unaza karboni). Një pjesë e këtyre molekulave u përzier në rajonin e hapësirës ku Sistemi Diellor po fillonte të formohej.

Vetë yjet kanë kontribuar gjithashtu me material në mediumin ndëryjor, pasi ata evoluan ose shpërthyen si supernova. Një pjesë e këtij materiali vjen si diamante ose safirë të vegjël – kujtime të rralla të yjeve që jetuan dhe vdiqën para se të lindte Dielli. Këto kokrra u bënë pjesë e resë së pluhurit që u shemb për të formuar Sistemin Diellor dhe përfundimisht u bartën në Tokë në meteorite.

Anije kozmike aliene?

Dëshmia e Loeb-it për një burim jashtëtokësor për materialin – pa marrë parasysh origjinën ndëryjore – janë mjaft të lëkundshme. Ai ka gjetur sferula metalike. Që unë (dhe shumë të tjerë) të pranoj se këto sferula janë jashtëtokësore, do të më duheshin prova të forta analitike. Cila është përbërja e tyre? Cila është mosha e tyre? A mund të përjashtojmë ndotësit tokësorë? A mund të përjashtojmë mbeturinat nga materiali jashtëtokësor nga brenda Sistemit Diellor?

Pyetjes së parë, në lidhje me përbërjen, është përgjigjur: analiza e sferulave tregon se ato janë kryesisht hekur me pak gjurmë metalesh.

Ne e dimë se meteorët nga Sistemi ynë Diellor përmbajnë hekur dhe nikel, duke i bërë jehonë bollëkut relative të këtyre metaleve në Diell. Por sferulat me sa duket përmbajnë sasi “të papërfillshme” nikeli – duke treguar kështu se ato pothuajse me siguri nuk janë nga meteorët brenda Sistemit Diellor. Megjithatë, kjo nuk dëshmon se ato janë ndëryjore – thjesht e bën më të mundshëm që ata të jenë ndotës tokësorë.

Prova më bindëse do të ishte matja e një moshe për sferulat më të madhe se ajo e Diellit – gjë që do t’i identifikonte ato si ndëryjore.

Dhe kjo do të ishte e mahnitshme, por nuk do t’i identifikonte domosdoshmërisht se kanë një origjinë artificiale dhe jo natyrore.