Baticat, dhe tërheqja e hënës dhe e diellit


Baticat, dhe tërheqja e hënës dhe e diellit

Deborah Byrd

Prisni baticat e superhënës sot ose nesër

Hëna e plotë ishte dje (1 gusht 2023). Dhe – rreth gjashtë orë pasi hëna arriti kulmin e fazës së saj të plotë – hëna gjithashtu arriti në perigje , pikën e saj më të afërt me Tokën. Pra, hëna e mbrëmshme ishte një superhënë . Ju mund ta dini se superhënat nuk duken më të mëdha në sy se hënat e tjera të plota, megjithëse ato duken më të ndritshme . Gjithashtu, veçanërisht nëse jetoni përgjatë një bregu, mund të dini se zbaticat e larta – nganjëherë të quajtura baticat perigjeane , ose baticat mbretërore apo edhe baticat e superhënës – priren të bien brenda një dite ose më shumë pas hënës së plotë.

4 superhëna të plota radhazi

Në fakt, superhëna e plotë e 1 gushtit është një nga dy superhënat e plota më të afërta në 2023. Hëna jonë e plotë e ardhshme do të bjerë natën e 30-31 gushtit. Ajo hënë e plotë do të jetë më e afërta e vitit 2023, dhe pa dyshim që do të kemi baticë veçanërisht të lartë rreth asaj kohe. Katër superhënat e plota në 2023 janë renditur më poshtë.

2-3 korrik: 224,895 milje (361,934 km)
1 gusht: 222,158 milje (357,530 km)
30-31 gusht: 222,043 milje (357,344 km)
28-29 shtator: 225,531 km (225,6 km)

Dhe në vitin 2024, ne do të kemi katër superhëna të plota në gusht, shtator, tetor dhe nëntor.

Të mos harrojmë superhënat e reja . Të tjerat do të bien në janar, shkurt, mars, prill dhe maj 2024.

Cilat janë baticat e pranverës?

Në shumicën e vendeve, por jo kudo, ka dy baticë dhe dy zbatica në ditë. Dallimi në lartësi midis baticave të larta dhe të ulëta ndryshon, pasi hëna rritet dhe zbehet nga e reja në e plotë dhe kthehet përsëri në e re. Hëna dhe dielli janë kryesisht përgjegjës për ngritjen dhe rënien e baticave të oqeanit. Megjithatë, për çdo vend të veçantë në sipërfaqen e Tokës, lartësia e baticave dhe luhatja e tyre në kohë varen gjithashtu nga forma e plazhit tuaj specifik dhe këndi i shtratit të detit që çon në plazhin tuaj, plus vija juaj bregdetare më e madhe dhe rrymat mbizotëruese të oqeanit. dhe erërat.

Rreth çdo hënë të re dhe hënë të plotë, dielli, Toka dhe hëna vendosen pak a shumë përgjatë një linje në hapësirë. Pastaj tërheqja e baticave rritet, sepse graviteti i diellit përforcon gravitetin e hënës. Në fakt, lartësia e valës mesatare diellore është rreth 50 për qind e valës mesatare hënore.

Kështu, në hënën e re ose hënën e plotë, diapazoni i baticës është në maksimum. Kjo është batica pranverore : batica më e lartë (dhe më e ulëta). Baticat e pranverës nuk emërtohen për sezonin. Kjo është pranvera në kuptimin e kërcimit, shpërthimit, ngritjes .

Pra, baticat e pranverës sjellin baticat më ekstreme të larta dhe të ulëta çdo muaj. Dhe ato ndodhin gjithmonë – çdo muaj – rreth hënës së plotë dhe të re.

Pse?

Kur hëna e re ose hëna e plotë përafrohet ngushtë me perigje – pika më e afërt me Tokën në orbitën e Hënës – atëherë kemi një superhënë dhe baticë pranverore shumë të mëdha.

Në 2018, hëna e plotë e 1-2 janarit u përafrua ngushtë me perigjeun për të sjellë baticat veçanërisht të larta. Siç ndodhi, një ditë pas superhënës 1-2 janar, stuhia Eleanor goditi Evropën me erëra deri në 100 mph (160 km/h). Era dhe baticat tepër të larta shkaktuan përmbytje, penguan udhëtimin, plagosën dhe vranë njerëz dhe lanë dhjetëra mijëra shtëpi pa energji në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë dhe pjesë të tjera të Evropës. Pa dyshim që baticat tepër të larta kontribuan në ashpërsinë e stuhisë.

Pse baticat janë më të forta rreth superhënave? Është thjesht sepse hëna është në afërsinë e saj më të afërt me Tokën, dhe kështu oqeanet e Tokës po e ndjejnë më fuqishëm tërheqjen e gravitetit të hënës.

A duhet t’i prisni këto baticat më të larta në ditën e saktë të një superhëne? Me siguri jo. Baticat më të larta priren të ndjekin superhënën (ose çdo hënë të re ose të plotë) për një ose dy ditë.

Po përmbytjet?

A ndodhin gjithmonë në superhëna baticat më ekstreme – ato që sjellin përmbytje? Jo domosdoshmërisht. Është kur një valë pranvere përkon me një kohë me erëra të forta dhe shi – përmbytje për shkak të motit ekstrem – ndodh përmbytjet më ekstreme.

Çfarë janë baticat e parregullta?

Ka rreth një interval prej shtatë ditësh midis baticave pranverore dhe baticave të ashpra, kur diapazoni i baticës është në minimum. Baticat e forta ndodhin në gjysmë të rrugës midis çdo hëne të re dhe të plotë – në çerekun e parë dhe tremujorin e fundit të fazës së hënës – kur dielli dhe hëna janë në kënde të drejta siç shihen nga Toka. Atëherë graviteti i diellit po punon kundër gravitetit të hënës, ndërsa hëna tërheq detin. Baticat e shpejta ndodhin afërsisht dy herë në muaj, një herë rreth tremujorit të parë të hënës dhe një herë rreth çerekut të hënës së fundit.

Pse dy të larta dhe dy të ulëta çdo ditë?

Nëse hëna është kryesisht përgjegjëse për baticat, pse ka dy baticë dhe dy baticë çdo ditë në shumicën e vendeve? Duket sikur duhet të ketë vetëm një. Nëse imagjinoni pjesën e Tokës më afër Hënës, është e lehtë të shihet se oqeani është tërhequr drejt Hënës. Kjo për shkak se graviteti varet pjesërisht nga sa afër janë dy objekte.

Por atëherë pse – në anën e kundërt të Tokës – ka një fryrje tjetër baticore, në drejtimin përballë Hënës? Duket kundërintuitive, derisa të kuptoni se kjo fryrje e dytë ndodh në pjesën e Tokës ku graviteti i hënës po tërhiqet më pak .

Toka rrotullohet një herë në 24 orë. Pra, një vend i caktuar në Tokë do të kalojë “përmes” të dy fryrjeve të ujit çdo ditë. Sigurisht, fryrjet nuk qëndrojnë të fiksuara në kohë. Ata lëvizin me një shpejtësi të ngadaltë prej rreth 13.1 gradë në ditë. Kjo është e njëjta normë me lëvizjen mujore të hënës në raport me yjet. Faktorë të tjerë, duke përfshirë formën e vijave bregdetare, ndikojnë gjithashtu në kohën e baticave, kjo është arsyeja pse njerëzit që jetojnë pranë brigjeve pëlqejnë të kenë një almanak të mirë të baticës .

Përfundimi: Dielli, hëna, forma e një plazhi dhe vija bregdetare më e madhe, këndi i shtratit të detit që çon deri në tokë dhe rrymat dhe erërat mbizotëruese të oqeanit, të gjitha ndikojnë në lartësinë e baticave. Në vitin 2023, prisni batica më të larta se zakonisht për disa ditë pas dy superhënave të plota në gusht dhe një në shtator.