Baticat, dhe tërheqja e hënës dhe e diellit


Baticat, dhe tërheqja e hënës dhe e diellit

Deborah Byrd

23 nëntor 2022

Baticat e larta pas superhënës së hënës së re të kësaj jave?

Hëna e re është sot, 23 nëntor 2022. Dhe, në dy ditët e ardhshme, hëna do të arrijë në perigje , pikën e saj më të afërt me Tokën për këtë muaj. Pra, hëna e re e këtij muaji është një superhëna .

Ne nuk mund të shohim një hënë të re. Ai udhëton nëpër qiell me diellin gjatë ditës. Por, një ose dy ditë pas një superhëne të re, njerëzit që jetojnë përgjatë vijave bregdetare mund të presin baticë më të larta se zakonisht. Vitet e fundit, superhënat janë bërë aq të njohura sa që këto baticë të lartë njihen edhe si baticat e superhënës ose baticat mbretërore .

5 superhëna të reja radhazi

Në fakt, hëna e re e sotme (23 nëntor 2022) është e para nga pesë superhënat e reja me radhë. Ato janë renditur më poshtë. Meqë ra fjala, superhëna e re e 21 janarit 2023 do të jetë hëna e re më e afërt deri në dhjetor 2145!

23 nëntor 2022: 227,522 milje (366,161 km)
23 dhjetor 2022: 223,123 milje (359,083 km)
21 janar 2023: 221,562 milje (356,161 km
)
milje (365,979 km)

Të mos harrojmë superhënat e plota. Superhënat e ardhshme të hënës së plotë do të jenë korriku, gushti dhe shtatori i 2023. Në fakt, gushti ka dy superhëna të plota në 2023!

Cilat janë baticat e pranverës?

Në shumicën e vendeve, por jo kudo, ka dy baticë dhe dy zbatica në ditë. Dallimi në lartësi midis baticave të larta dhe të ulëta ndryshon, pasi hëna rritet dhe zbehet nga e reja në e plotë dhe kthehet përsëri në e re. Hëna dhe dielli janë kryesisht përgjegjës për ngritjen dhe rënien e baticave të oqeanit. Megjithatë, për çdo vend të veçantë në sipërfaqen e Tokës, lartësia e baticave dhe luhatja e tyre në kohë varen gjithashtu nga forma e plazhit tuaj specifik dhe këndi i shtratit të detit që çon në plazhin tuaj, plus vija juaj bregdetare më e madhe dhe rrymat mbizotëruese të oqeanit. dhe erërat.

Rreth çdo hënë të re dhe hënë të plotë, dielli, Toka dhe hëna vendosen pak a shumë përgjatë një linje në hapësirë. Pastaj tërheqja e baticave rritet, sepse graviteti i diellit përforcon gravitetin e hënës. Në fakt, lartësia e valës mesatare diellore është rreth 50 për qind e valës mesatare hënore.

Kështu, në hënën e re ose hënën e plotë, diapazoni i baticës është në maksimum. Kjo është batica pranverore: batica më e lartë (dhe më e ulëta). Baticat e pranverës nuk emërtohen për sezonin. Kjo është pranvera në kuptimin e kërcimit, shpërthimit, ngritjes .

Pra, baticat e pranverës sjellin baticat më ekstreme të larta dhe të ulëta çdo muaj. Dhe ato ndodhin gjithmonë – çdo muaj – rreth hënës së plotë dhe të re.

Pse?

Kur hëna e re ose hëna e plotë përafrohet ngushtë me perigje – pika më e afërt me Tokën në orbitën e Hënës – atëherë kemi një superhënë dhe baticë pranverore shumë të mëdha.

Në 2018, hëna e plotë e 1-2 janarit u përafrua ngushtë me perigjeun për të sjellë baticat veçanërisht të larta. Siç ndodhi, një ditë pas superhënës 1-2 janar, stuhia Eleanor goditi Evropën me erëra deri në 100 mph (160 km/h). Era dhe baticat tepër të larta shkaktuan përmbytje, penguan udhëtimin, plagosën dhe vranë njerëz dhe lanë dhjetëra mijëra shtëpi pa energji në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë dhe pjesë të tjera të Evropës. Pa dyshim që baticat tepër të larta kontribuan në ashpërsinë e stuhisë. 

Pse baticat janë më të forta rreth superhënave? Është thjesht sepse hëna është në afërsinë e saj më të afërt me Tokën, dhe kështu oqeanet e Tokës po e ndjejnë më fuqishëm tërheqjen e gravitetit të hënës.

A duhet t’i prisni këto baticat më të larta në ditën e saktë të një superhëne? Me siguri jo. Baticat më të larta priren të ndjekin superhënën (ose çdo hënë të re ose të plotë) për një ose dy ditë.

Po përmbytjet?

A ndodhin gjithmonë në superhëna baticat më ekstreme – ato që sjellin përmbytje? Jo domosdoshmërisht. Është kur një valë pranvere përkon me një kohë me erëra të forta dhe shi – përmbytje për shkak të motit ekstrem – ndodh përmbytjet më ekstreme.

Çfarë janë baticat e parregullta?

Ka rreth një interval prej shtatë ditësh midis baticave pranverore dhe baticave të ashpra, kur diapazoni i baticës është në minimum. Baticat e forta ndodhin në gjysmë të rrugës midis çdo hëne të re dhe të plotë – në çerekun e parë dhe fazën e tremujorit të fundit të hënës – kur dielli dhe hëna janë në kënde të drejta siç shihen nga Toka. Atëherë graviteti i diellit po punon kundër gravitetit të hënës, ndërsa hëna tërheq detin. Baticat e shpejta ndodhin afërsisht dy herë në muaj, një herë rreth tremujorit të parë të hënës dhe një herë rreth çerekut të hënës së fundit.

Pse dy të larta dhe dy të ulëta çdo ditë?

Nëse hëna është kryesisht përgjegjëse për baticat, pse ka dy baticë dhe dy baticë çdo ditë në shumicën e vendeve? Duket sikur duhet të ketë vetëm një. Nëse imagjinoni pjesën e Tokës më afër Hënës, është e lehtë të shihet se oqeani është tërhequr drejt Hënës. Kjo për shkak se graviteti varet pjesërisht nga sa afër janë dy objekte.

Por atëherë pse – në anën e kundërt të Tokës – ka një fryrje tjetër baticore, në drejtimin përballë Hënës? Duket kundërintuitive, derisa të kuptoni se kjo fryrje e dytë ndodh në pjesën e Tokës ku graviteti i hënës po tërhiqet më pak .

Toka rrotullohet një herë në 24 orë. Pra, një vend i caktuar në Tokë do të kalojë “përmes” të dy fryrjeve të ujit çdo ditë. Sigurisht, fryrjet nuk qëndrojnë të fiksuara në kohë. Ata lëvizin me një shpejtësi të ngadaltë prej rreth 13.1 gradë në ditë – e njëjta shpejtësi si lëvizja mujore e hënës në raport me yjet. Faktorë të tjerë, duke përfshirë formën e vijave bregdetare, ndikojnë gjithashtu në kohën e baticave, kjo është arsyeja pse njerëzit që jetojnë pranë brigjeve pëlqejnë të kenë një almanak të mirë të baticës .

Përfundimi: Dielli, hëna, forma e një plazhi dhe vija bregdetare më e madhe, këndi i shtratit të detit që çon deri në tokë dhe rrymat dhe erërat mbizotëruese të oqeanit, të gjitha ndikojnë në lartësinë e baticave. Prisni batica më të larta se zakonisht për disa ditë pas superhënës së re të 23 nëntorit 2022 dhe katër superhënave të reja të tjera deri në mars 2023.

About Post Author