Berzat Sadiki:Atje, ku je vetëm zog


ATJE, KU JE VETËM ZOG

Çliro shpirtin, çliro mendimet!

Ato le të fluturojnë lirshëm

në paqe, në qetësi,

atje ku bëhesh flutur,

ku era e lehtë të çon atje ku do vetë,

atje ku shpirti është i qetë,

atje ku zemra nuk dhemb.

Sytë laj me lot!

Kur ata të shteren,

mbylli qepallat!

Sytë pushoi!

Merr frymë thellë

dhe kujto çastet e jetës së lumtur;

thellohu në arkën e fëmijërisë –

atje, tek ai sirtar i çmuar

i gjen fjalët e lira përplot ngrohtësi.

Kujto atë jetë kur vlerave s’u vure çmin,

ato vite që i kalove si melodi;

kur gjumin e bëje ëmbël,

kur zemra s’ta ka njohur trishtimin –

gjithmonë plotësuar me dashuri,

qeshur në fytyrë,

me shpirt të ledhatuar nga lumturia.

Sytë laj me lot!

Le të dalin mendimet e grumbulluara,

le të shpërthejnë,

le të thahen, të bëhen ajër,

le të bëhen erë

dhe kurrë të mos kthehen më.

Pasi lotët të të ishin shterur,

bëhu sikur zogu në pranverë –

hapi krahët dhe fluturo andej nga do vetë;

era lehtë-lehtë të të bart,

të çojë atje –

atje ku gëzimi e ka mbytur trishtimin –

atje, ku je vetëm zog.