Berzat Sadiku:Kujdesuni për mendjen


Berzat Sadiku

Kujdesuni për mendjen

Mirëmbani mendjen!

Kujdesuni për të

si kurrkush tjetër!

Mendja është pasuria

e vetme,

me të cilën mund ta kaloni

çdo pengesë.

Të tjerët,

u duan të jeni

sa më budallë.

Të mençurit

janë ajka e popullit,

janë diamantë

dhe thesari më i çmuar

i njerëzimit.

Kujdesuni për të mençurit!

Të tillët janë Dielli i jetës suaj.

Janë shija e jetës,

liria,

lumturia.

Në shpirt dhe në zemër,

të zënë vend të mençurit!

Ata të jenë dëshirat e juaja të para.

Të mençurit t’i doni

më shumë se buka dhe uji!

Për ta të jeni të etur

dhe të uritur,

sepse me ta,

do ta mbani ekuilibrin e jetës.

Kujdesuni për mendjen,

mëngjes e mbrëmje,

mbrëmje e mëngjes,

gjatë gjithë jetës –

ajo është strofulla

dhe pallati më i çmuar

i trupit tuaj.

Kujdesuni për mendjen,

të mos u krimbet!

Të krimbur ju do armiku

dhe satana.

Ju, të mençurit,

bëhuni tok,

sikur dielli!

Shpërndani mençurinë

sikur dielli rrezet e tij,

gjithkund!

Duart tuaja

të bien mbi çdo kokë,

sepse ju jeni magjia,

që e shfaros të keqen,

që e zhduk farën e mjerimit.

Kujdesuni për mendjen!

Atë ua duan sulltanët,

luanët dhe sorrat;

atë ua duan morrat,

horrat;

ua duan të tillë,

që t’ua hanë,

t’ua pinë,

duan të jeni të nënshtruar,

u duan sa më budallë.

About Post Author