Bilbili dhe sorrat-Berzat Sadiki


Një bilbil, pas një fluturimi të hareshëm, ra mbi një degë plepi të njomë me dhe filloi të këndonte me gëzim:

– Ci, ciii, ciiiiii – sa bukur në liri, sa bukur në lumturi!

Befas, menjëherë pranë tij, erdhën një tufë sorrash të egërsuara. Bilbilit ia ndëeprenë këngën dghe iu vërsulën me fjalë:

– Graaaa, graaaa! Shporru prej këtu! Vendi dhe plepi nga ti këndon janë tonët! Ti je në vend të huaj! Madje je i padëshiruar këtu. Me këto këngët e tua të këqija i shëmton këngët tona të bukura.

I trishtuar, bilbili ua dha flatrave. Iku larg, përtej, dhe u lëshua te një ferrë e shpeshtë në një livadh.

Nga ferra, e filloi sërrish këngët e tij.

Këndoi aq bukur, saqë e gjithë bota e bilbilëve e mbuloi ferrën. Kishin ardhur për t’i dëgjuar këngët më të bukura të këngëtarit të tyre më të shquar.