Bima e lashtë ‘mrekulli’ e zhdukur mund të jetë rizbuluar në Turqi


Romakët përdorën gjerësisht silfionin. 

Një bimë e njohur dikur si silphion mund të jetë ende sot, pavarësisht se është zhdukur 2000 vjet më parë.Kjo bimë me lule të verdha shumë të vlerësuara është shfaqur në tekste të shumta nga Roma e lashtë, Greqia dhe Egjipti dhe dikur u rrit kryesisht në qytetin antik të Kirenës në atë që sot është Libia.

Ajo u konsiderua aq e vlefshme, në fakt, saqë edhe monedhat e qytetit përshkruanin imazhe të saj.

Silphion u përdor për shumë gjëra, duke përfshirë si një kurë për sëmundje dhe sëmundje të ndryshme, si afrodiziak, si parfum, si erëza për ushqim dhe madje edhe si kontraceptiv.

Përfundimisht, megjithatë, si të gjitha gjërat e marra nga natyra me tepricë, bima u zhduk, me vetë perandori romak Neron që supozohet se konsumoi furnizimin e fundit të mbetur rreth 2000 vjet më parë.

httbrdim=0%2C0%2C0%2C0%2C1024%2C0%2C1024%2C720%2C1024%2C617&vis=1&rsz=%7C%7CeEbr%7C&abl=CS&pfx=0&fu=128&bc=31&ifi=1&uci=a!1&btvi=1&fsb=1&xpc=k4Y5YIGb2Q&p=https%3A//www.unexplained-mysteries.com&dtd=138Për dekada, studiuesit e sotëm janë përpjekur të gjurmojnë një ekzemplar të gjallë të bimës pa dobi, por tani, një studiues nga Universiteti i Stambollit beson se ai mund të ketë bërë një zbulim të madh pasi kishte ekzaminuar një bimë mjaft të njohur që gjendet lart në male.

E njohur si ferula drudeana, kjo bimë e veçantë duket të jetë aq e ngjashme me silfionin e lashtë, saqë mund të jetë në të vërtetë silfion – i vendosur në pamje të qartë përgjatë gjithë hundëve të studiuesve.

Për më tepër, provat sugjerojnë se vendet në Turqi në të cilat është gjetur bima korrespondojnë me vendet ku dikur ishin vendosur grekët e lashtë.

Pra, ndërsa ne aktualisht nuk e dimë me siguri absolute se ferula drudeana është silphion i lashtë, tani po duket si një kandidat jashtëzakonisht premtues.

About Post Author