Borxhli-Horgito Hoxha 


Horgito Hoxha

Erdhi te unë që në mëngjes,

Deshte borxh ca para,

S’pyeta fare ç’hall kishte,

Në dore ja lashë dhe aq.

Korektesia është mjalti borxhit,

Ne atë ditë që i thashë i solli,

Mi lerë atje te shishja e ponçit,

Ku mbajmë edhe ca stoli.

I la dhe iku në punë te vet,

Erdhi pas një muaji per adet,

I duheshin perseri ca lekë,

Te shishja e ponçit I ke :

Ashtu si i ke lënë vetë.

Këtë rrallë harroi ti sjellë,

Mendoi se i kisha tepër,

Por të kërkojë borxh ,

Përseri u qas në derë.

Te shishja e ponçit e drejtova,

Atje ku I ke lenë I ke,

Meri meqënëse të duhen,

Pas nje muaji ne mundsh mi kthe.

Te shishja e ponçit si gjeti,

U kthye fytyrëvrare nga une,

Pse nuk janë këtu më pyeti,

Janë I thashë si s’janë.

U vrenjtën retë si në vjeshtë,

Ne sy ja plasa rebeshin,

Si ke sjellë herën e fundit,

Prandaj si gjete te vendi.

Me para borxh nuk ngre shtëpi,

As vlera morale e as pasuri,

Në brezat që vijë,do të peshojë,

Turpi dhe fjala e rëndë BORXHLI.

Me motive nga krijimtaria popullore shqiptare e rrëfyer.