Bota e nxehtë ekstradiellore me bërthama diamanti është një “planet i vërtetë ferri”


Përshtypja e një artisti për planetin. 

Vendosur 40 vite dritë larg, kjo botë tokësore djallëzore është si asgjë që gjendet në sistemin tonë diellor.I njohur si 55 Cancri e (ose Janssen), planeti rrotullohet rreth yllit Koperniku rreth 40 vite dritë nga Toka dhe ka qenë subjekt i një hetimi të fundit nga astronomët duke përdorur instrumentin EXtreme Precision Spectrometer në teleskopin Lowell Discovery 4.3 metra në Arizona. .

E njohur si një ‘super-Tokë’ për shkak se ajo është një botë tokësore shkëmbore 8 herë më masive se e jona, sipërfaqja e planetit sheh temperatura prej afro 2000 gradë Celsius.

Planeti rrotullohet aq afër yllit të tij, në fakt, saqë një ditë e vetme zgjat vetëm 17.5 orë Tokë.

Megjithatë, ka prova që sugjerojnë se kjo nuk ishte gjithmonë kështu.

“Astronomët presin që ky planet të formohet shumë më larg dhe më pas të kalojë në orbitën e tij aktuale,” tha autorja e studimit Debra Fischer, e cila është gjithashtu profesoreshë e Astronomisë Eugene Higgins në Yale.

“Ai udhëtim mund ta kishte nxjerrë planetin nga rrafshi ekuatorial i yllit, por ky rezultat tregon se planeti është mbajtur fort.”

Sa i përket mundësive për të gjetur jetë në 55 Cancri e – shanset janë goxha të papërfillshme. Është shumë e nxehtë për ujë të lëngshëm dhe do të ishte si të përpiqesh të mbijetosh në zemër të një vullkani.

Të dhënat nga studimi, megjithatë, duhet t’i ndihmojnë astronomët të kuptojnë më mirë përhapjen e botëve të ngjashme me Tokën në galaktikë dhe çfarë lloji të sistemeve diellore mund të krijojnë ato.

“Ne shpresojmë të gjejmë sisteme planetare të ngjashme me tonat dhe të kuptojmë më mirë sistemet për të cilat dimë,” tha autorja kryesore e studimit Lily Zhao.

About Post Author