Bota ‘Hycean’ mund të jetë shtëpia e jetës aliene


Shkencëtarët që kërkojnë ekzoplanetë që sjellin jetë kanë identifikuar një klasë të re të botës potencialisht të banueshme.Deri më sot, kërkimi i botëve ekstra diellore të banueshme është fokusuar kryesisht në kërkimin e botëve shkëmbore tokësore me temperatura dhe kushte atmosferike të ngjashme me tonat.

Kur bëhet fjalë për gjetjen e jetës, megjithatë, mund të na duhet të mendojmë pak më shumë jashtë kutisë.

Tani sipas një ekipi astronomësh nga Instituti i Astronomisë i Universitetit të Kembrixhit, të ashtuquajturat ekzoplanetë ‘Hycean’ – të cilët kanë sipërfaqe të mbuluara me ujë dhe atmosfera të pasura me hidrogjen – mund të jenë vendi ideal për të kërkuar shenja të jetës jashtëtokësore.

“Disa nga kushtet në oqeanet e këtyre botëve mund të jenë të ngjashme me kushtet e banueshme në oqeanet e Tokës, domethënë temperatura dhe presione të ngjashme, prania e ujit të lëngshëm dhe energjia nga ylli,”Sinjalizim shkencor .

“Ka shumë pyetje të hapura, por ky është vetëm një hamendje e parë në këtë fazë. Supozimi është se nëse jeta ujore mikrobike mund të formohet në këto oqeane në të njëjtën mënyrë si në Tokë, atëherë disa nga nënshkrimet biologjike mund të jenë gjithashtu të zakonshme.”

Ideja është sigurisht një ide intriguese, veçanërisht duke pasur parasysh se botët Hycean nuk janë aspak të rralla. Deri tani, megjithatë, ato përgjithësisht konsideroheshin të papërshtatshme për jetën për shkak të kushteve atmosferike dhe presioneve të larta që lidheshin më shpesh me gjigantët e akullit si Neptuni.

Tani sipas ekipit, planetë të tillë mund të jenë në gjendje të mbështesin jetën në fund të fundit.

Nëse është e vërtetë, kjo zgjeron ndjeshëm numrin e botëve potencialisht të banueshme.

Burimi: Science Alert

About Post Author