Brezi i Orionit: Yjet, vendndodhja dhe mitologjia e asterizmit të famshëm


 Ed Browne

Gjetja e yjësive në qiellin e natës nuk është gjithmonë e lehtë, por edhe sytë e fillestarëve tërhiqen nga treshja e guximshme e yjeve që formojnë brezin e Orionit.

Brezi i Orionit është një linjë me tre yje që ndodhet rreth mesit të yjësisë së Orionit. 

Rripi është ndoshta tipari më i njohur i Orionit. E dukshme në mbarë botën, plejada ka marrë emrin e gjahtarit me të njëjtin emër në mitologjinë greke. Brezi i Orionit njihet si një asterizëm , një model yjesh që nuk është një nga 88 yjësitë zyrtare .

Siç sugjeron emri i tij, Brezi i Orionit zakonisht përfaqëson belin e Orionit në përshkrimet e gjahtarit. Aspekte të tjera të pamjes së tij mund të ndryshojnë, por ai shpesh shfaqet duke mbajtur një armë në njërën dorë dhe një mburojë ose strehë kafshësh në tjetrën, bazuar në pozicionet e yjeve të tjerë në yjësi.

CILAT YJE E PËRBËJNË RRIPIN E ORIONIT?

Brezi i Orionit përbëhet nga tre yje(hapet në skedën e re). Nga lindja në perëndim, ato janë Alnitak, Alnilam dhe Mintaka. Më vete, këta tre yje supergjigantë janë disa herë më masivë se dielli dhe mijëra ose dhjetëra mijëra herë më të shndritshëm.

Emrat e të tre yjeve janë me origjinë arabe dhe të gjitha vijnë nga frazat që i referohen vetë rripit, sipas astronomit Jim Kaler. një profesor emeritus i astronomisë në Universitetin e Illinois Urbana-Champaign.

Edhe pse këta yje duken afër njëri-tjetrit në qiell, ata janë në fakt vite dritë larg njëri-tjetrit. Sipas Robert Massey, zëvendësdrejtor ekzekutiv në Shoqërinë Mbretërore Astronomike në MB, Alnitak, Alnilam dhe Mintaka janë afërsisht 740 vite dritë, 2000 vite dritë dhe 690 vite dritë larg. NASA ka një vizualizim të mirëtë “thellësisë” së Brezit të Orionit.

Dy nga yjet në Brezin e Orionit, Mintaka dhe Alnitak, janë në të vërtetë sisteme yjore, që do të thotë se ato përbëhen nga shumë yje të vendosur afër njëri-tjetrit. Nga këndvështrimi ynë, megjithatë, ato shfaqen si një dritë e vetme e ndritshme. Mintaka përbëhet nga pesë yje të rregulluar në një sistem kompleks, dhe Alnitak përfshin tre yje, të njohur si Alnitak Aa, Ab dhe B. Alnilam, nga ana tjetër, mendohet të jetë një yll i vetëm – një shumë i madh dhe i ndritshëm.

PYETJET E SHPESHTA TË RRIPIT TË ORIONIT TË PËRGJIGJURA NGA EKSPERTËT

Ne pyetëm   Affelia Wibisono(hapet në skedën e re), oficer i edukimit të astronomisë në Observatorin Mbretëror të Greenwich në Angli dhe Robert Massey(hapet në skedën e re), Zëvendës Drejtor Ekzekutiv në Shoqërinë Mbretërore Astronomike në Mbretërinë e Bashkuar disa pyetje të zakonshme rreth Brezit të Orionit.  

Cila është mënyra më e lehtë për të gjetur Brezin e Orionit?

Mënyra më e lehtë për të gjetur Brezin e Orionit është që fillimisht të gjeni Sirius , yllin më të ndritshëm në qiellin e natës. Sirius do të duket se vezullon më shumë se çdo yll tjetër, gjë që do ta bëjë të lehtë për t’u dalluar. Pranë Siriusit dhe më lart në qiell janë dy yjet më të ndritshëm në Orion – ylli supergjigant i kuq Betelgeuse dhe Rigel, një yll supergjigant blu. Sirius, Betelgeuse dhe Rigel shënojnë pikat e një trekëndëshi. Brezi i Orionit shtrihet rreth gjysmës së rrugës midis Betelgeuse dhe Rigel – Wibisono.

Janë tre yje të dallueshëm me një shkëlqim të ngjashëm në një vijë, dhe ata vërtet dallohen si pjesë e asaj lloj kutie që përbën vetë yjësinë Orion . Në dimër deri në pranverë [në hemisferën veriore], është mjaft e spikatur mbi horizontin jugor. Në hemisferën jugore, do të jetë lart mbi horizontin verior – Massey.

Kur është i dukshëm brezi i Orionit?

Koha më e mirë për të parë rripin e Orionit është midis nëntorit dhe marsit për hemisferat veriore dhe jugore – Wibisono.

Ndryshimet sezonale janë se në vjeshtë, Brezi i Orionit do të ishte i dukshëm në qiellin e mëngjesit para agimit. Ndërsa lëvizni në dhjetor dhe janar, është më mirë rreth mesnatës, dhe më pas ndërsa lëvizni në qiellin e pranverës, bëhet më e mira në mbrëmje. Është e lehtë për t’u dalluar dhe në një pozicion të mirë deri në mars, dhe më pas pas marsit dhe prillit, pasi po zhduket në muzg, është më e vështirë të shihet. 

Sa larg janë yjet në brezin e Orionit?

Alnitak është afërsisht 740 vite dritë nga Toka , Alnilam është afërsisht 2000 vite dritë larg dhe Mintaka është afërsisht 690 vite dritë larg, kështu që kjo është një mënyrë e të menduarit për distancat midis yjeve. Për sa i përket distancës gjerësore, ose nga e majta në të djathtë, midis tyre, yjet do të ishin dhjetëra vite dritë larg njëri-tjetrit – Massey. 

HISTORIA DHE MITOLOGJIA E BREZIT TË ORIONIT

Përgjatë historisë, konstelacioni i Orionit është vërejtur në mënyrë të pavarur nga disa kultura në mbarë botën, shumë prej të cilave e konsideronin pamjen e plejadës si njerëzore, sipas faqes së Observatorit me rreze X të NASA-s . Indianët e lashtë e panë figurën si një mbret që u qëllua nga një shigjetë, me yjet në brezin e Orionit që përfaqësonin shigjetën. 

Në mitologjinë e lashtë egjiptiane, yjet në brezin e Orionit përfaqësonin vendin e prehjes së shpirtit të Osiris, perëndisë egjiptiane të të ndjerit. Ekziston edhe një teori,( propozuar që nga fundi i shekullit të 20-të, që egjiptianët e lashtë i pozicionuan piramidat e Gizës për t’u lidhur me yjet në Brezin e Orionit afërsisht 4500 vjet më parë. Megjithatë, teoria nuk pranohet gjerësisht dhe studiuesit nuk pajtohen se si do të ishin shfaqur yjet në atë kohë.

Për më shumë rreth yjeve që përbëjnë Brezin e Orionit, lexoni këtë artikull të NASA-s(hapet në skedën e re). Për të mësuar më shumë rreth teorisë së korrelacionit të Orionit në lidhje me Brezin e Orionit dhe piramidat e Gizës, hidhini një sy kësaj kritikenga Anthony Fairall ose libri ” Misteri i Orionit(hapet në skedën e re)” (Crown, 1994), bashkëautor nga përkrahësi i teorisë Robert Bauval .